Nationellt mål om återvandringsnetto

Skriftlig fråga 2020/21:1812 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-15
Överlämnad
2021-02-15
Anmäld
2021-02-23
Sista svarsdatum
2021-02-24
Svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under en lång tid var det i Sverige tabubelagt att över huvud taget diskutera volymer och kostnader när det kom till invandring. Denna åsiktskorridor bidrog starkt till flera år av naiv massinvandring till Sverige, vilken har brutit ned vårt land och dess välstånd samt kraftigt försämrat tryggheten och gemenskapen i samhället. Sent omsider har nu även andra partier börjat våga tala om volymer på invandringen till Sverige. Den utvecklingen var sannolik direkt oundviklig givet hur det allmänna stödet för minskad invandring har vuxit. Även om andra partier nu nyktrat till något och till viss del begränsat migrationen till Sverige är de årliga volymerna ändock för höga, och riktiga assimilationspolitiska åtgärder lyser än med sin frånvaro.

Att endast minska migrationen till Sverige är dock på intet sätt tillräckligt, utan i stället återfinns ett skriande behov av en omfattande återvandring. Detta då det inte finns någon naturlag som säger att samtliga asylsökande, som under oklara förhållanden och i strid mot Dublinförordningen dykt upp i Sverige, ska få stanna här för alltid – än mindre att de ska få välkomna hit släkt och vänner. Att hälften av de asylsökande som anlände 2015 nu fått uppehållstillstånd är direkt olämpligt och bör ses över. I de fall som uppehållstillstånden delades ut på felaktiga grunder bör desamma rivas upp. Har man initierat sin vistelse i Sverige med att ljuga för svenska myndigheter har man inte här att göra, vistas man här illegalt har man inte här att göra, om man som utländsk medborgare begår brott har man inte här att göra, och så vidare.

Sammanfattningsvis kan konstateras att antalet utlänningar som står i behov av utvisning till sina hemländer är stort, och för att tydligare konkretisera behovet av att så sker behöver ett nationellt mål om återvandringsnetto införas – något jag med flera har motionerat om (2020/21:3123). Om ett nationellt mål om återvandringsnetto skulle bli verklighet skulle den exakta siffran behöva stå i relation till förutsättningarna respektive år. Alldeles oavsett skulle ett nationellt mål för återvandringsnetto sända en tydlig signal och å det grövsta verka som en avskräckande pushfaktor för potentiella migranter. Samtidigt skulle det onekligen även bidra till den faktiska återvandringen.

Med anledning av det ovan beskrivna önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:


Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att etablera ett nationellt mål om återvandringsnetto?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1812 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 00662 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1812 av Tobias Andersson (SD)
Nationellt mål om återvandringsnetto

Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att etablera ett nationellt mål om återvandringsnetto.

För att kunna upprätthålla en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste de som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl fått ett avslagsbeslut återvända så snabbt som möjligt. Återvändandet ska i första hand ske frivilligt, men annars med tvång. Den som beviljas ett uppehållstånd ska istället snabbt integreras i det svenska samhället.

Det bör i sammanhanget framhållas att sedan 2014 har nära 90 000 före detta asylsökande lämnat Sverige och sett över tio års tid har vi haft ett betydligt mer effektivt återvändande än genomsnittet i EU.

Regeringens mål när det kommer till återvändandet är givetvis att samtliga avlägsnandebeslut också ska verkställas genom att den berörde reser till sitt hemland eller annat land. Våra verkställande myndigheter arbetar varje dag för att nå detta mål. För den som önskar flytta tillbaka till sitt hemland, så kallad återvandring, finns en möjlighet att genom Migrationsverket få ekonomiskt stöd. Regeringen ser ingen anledning till att etablera ett nationellt mål om återvandringsnetto.

Stockholm den 3 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.