Frihetsberövande av barn som gifts bort

Skriftlig fråga 2019/20:607 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-09
Överlämnad
2019-12-09
Anmäld
2019-12-10
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sveriges lagstiftning när det gäller hederskultur är på vissa områden förlegad, och svenskt rättsväsen saknar möjlighet att vara proaktivt i sitt arbete mot hedersvåld.

Länsstyrelsen i Östergötland driver den nationella stödtelefonen dit man kan ringa om man är orolig för att någon far illa relaterat till hedersproblematik. De har utifrån samtalen konstaterat att fram till och med i somras har 44 barn blivit bortförda och bortgifta. Mörkertalet är naturligtvis mycket, mycket större.

Det finns ingen statistik över hur många barn som förs bort, hur många som gifts bort under tvång eller ens hur många som är i riskzonen, men vi känner till 44 fall där detta har skett.

Min och Moderaternas ståndpunkt är att det behövs en uttalad nolltolerans mot hederskultur samt en kraftsamling i form av en nationell handlingsplan mot bortförande och bortgifte av barn. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler skyldiga till frihetsberövande av barn ställs inför rätta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:607 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/04124/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:607 av Ann-Sofie Alm (M)
Frihetsberövande av barn som gifts bort

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler skyldiga till frihetsberövande av barn ställs inför rätta.

Som jag redogjort för i tidigare svar är hedersrelaterat våld och förtryck ett allvarligt samhällsproblem som måste bekämpas. Detta behöver ske genom såväl förebyggande åtgärder som genom åtgärder för att säkerställa att de som begår hedersrelaterade brott ställs inför rätta.

Mot den bakgrunden beslutade regeringen i mars 2017 att tillsätta en utredning med uppdrag att undersöka om det finns behov av åtgärder i syfte att säkerställa ett starkt skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. I utredningens slutbetänkande föreslås införande av en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv, ett särskilt barnäktenskapsbrott samt ett straffsanktionerat utreseförbud för barn som riskerar att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning. Slutbetänkandet bereds i Regeringskansliet. Regeringens ambition är att besluta en proposition under våren 2020.

Polismyndigheten inrättade vidare i slutet av 2017 ett nationellt kompetensnätverk mot hedersrelaterade brott. Under hösten 2019 och våren 2020 genomförs utbildningsinsatser för alla förundersökningsledare inom myndigheten. Polismyndigheten arbetar även med att ta fram ett nytt, uppdaterat metodstöd för arbetet mot hedersrelaterade brott. Även Åklagarmyndigheten arbetar med att uppdatera myndighetens handbok om hedersrelaterat våld från 2006 och ta fram ett nytt, uppdaterat metodstöd.

Till sist ska nämnas att regeringen i juli 2019 gett i uppdrag åt en särskild utredare att bl.a. analysera och ta ställning till om det bör införas en särskild straffbestämmelse, med en egen brottsbeteckning, som uttryckligen tar sikte på hedersrelaterat våld och förtryck.

Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, däribland arbetet för att säkerställa att de som begår hedersrelaterade brott ställs inför rätta, är alltjämt en högt prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 17 december 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.