Skattenivån på öl från mindre bryggerier

Skriftlig fråga 2019/20:556 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-05
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

De senaste tio åren har antalet små bryggerier ökat kraftigt i Sverige. Det olyckliga är dock att de flesta förblir små eller växer långsamt till följd av svår konkurrens från större bryggerier som är etablerade på den internationella marknaden. Stordriftsfördelar gör att de större aktörernas literpris kan hållas avsevärt lägre än de små bryggeriernas produkter. Enligt Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier väljer nu allt fler hantverksbryggerier att lägga ned sin verksamhet, vilket får negativa effekter för såväl tillväxt och entreprenörskap som sysselsättning framför allt i små orter och i glesbygd.

För att motverka denna situation och för att stötta små bryggerier har EU medgett ett undantag som ger små bryggerier möjlighet att betala lägre alkoholskatt. Alla EU-länder utom Sverige och Italien använder sig av detta undantag. Det gör också Norge. Undertecknad anser att Sverige bör följa deras exempel.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Varför väljer Sverige att avstå från möjligheten att sänka skatten för små bryggerier, och hur kan detta bedömas vara förenligt med den livsmedelsstrategi som riksdagen har beslutat om?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:556 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/04118/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:556 av Betty Malmberg (M)
Skattenivån på öl från mindre bryggerier

Betty Malmberg har frågat mig varför Sverige väljer att avstå från möjligheten att sänka skatten för små bryggerier och hur det kan bedömas vara förenligt med den livsmedelsstrategi som riksdagen har beslutat om.

Som jag svarade Pål Jonson den 11 december 2019 är den svenska alkoholpolitikens mål att främja folkhälsan genom att minska de medicinska och sociala skadorna av alkohol. Politiken bygger på kunskapen om att minskad total konsumtion leder till minskade alkoholskador i befolkningen. Sambandet mellan pris och konsumtion för alkohol medför att efterfrågan på alkoholprodukter tenderar att minska när priset ökar. Alkoholskatten utgör därför ett viktigt alkoholpolitiskt instrument.

Så långt det är möjligt är den svenska alkoholbeskattningen kopplad till en varas alkoholinnehåll, snarare än vem som har producerat den. Öl med en viss mängd alkohol har samma skadeverkningar oavsett om det är ett stort eller litet bryggeri som har producerat den. En lägre beskattning med anledning av att alkoholen produceras av mindre aktörer skulle därmed innebära ett avsteg från den svenska alkoholpolitiken.

Stockholm den 18 december 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.