Boende för gymnasielagselever

Skriftlig fråga 2019/20:525 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-29
Överlämnad
2019-12-02
Anmäld
2019-12-03
Svarsdatum
2019-12-11
Sista svarsdatum
2019-12-11
Besvarad
2019-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket har nyligen antagit ett nytt rättsligt ställningstagande gällande indraget bistånd för de gymnasielagselever som bor på anläggningsboenden.  Detta innebär bland annat att de förlorar rätten att bo kvar på anläggningsboendet.

Dessa elever kommer att ha svårt att flytta från kommunen till ett eget boende eftersom deras obrutna utbildning i kommunen är avhängigt deras möjlighet att få stanna permanent.

I Vänersborgs kommun innebär det att ca 100 ungdomar kommer att bli satta utan tak över huvudet, och kommunen ges i praktiken ingen tid alls att ordna fram bostäder, vilket är näst intill en omöjlighet i bostadsbristens Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att se till att kommunerna och individerna inte utsätts för onödig press och stress och att Migrationsverket därför inte ska tillämpa det nya rättsliga ställningstagandet omedelbart?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:525 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/04018/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:525 av Ann-Sofie Alm (M)
Boende för gymnasielagselever

Ann-Sofie Alm har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att se till att kommunerna och individerna inte utsätts för onödig press och stress med anledning av att vissa gymnasielagselever förlorar rätten att bo kvar på anläggningsboende och att Migrationsverket därför inte ska tillämpa det nya rättsliga ställningstagandet omedelbart.

Den 1 juli 2018 infördes nya regler i det s.k. gymnasieregelverket i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige i syfte att en avgränsad grupp ensamkommande unga skulle få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Det stod då klart att de ensamkommande unga som omfattas av förslaget om ny möjlighet till uppehållstillstånd i första hand själva ska ordna sitt boende efter att de har beviljats uppehållstillstånd. Detta framgår tydligt av propositionen Extra ändringsbudget för 2018 – Ny möjlighet till uppehållstillstånd (prop. 2017/18:252).

Utöver att jag generellt är förhindrad att uttala mig om ansvariga myndigheters och domstolars rättstillämpning så är det Migrationsverket självt som beslutar om sina rättsliga ställningstaganden. Dessa dokument utgör ett stöd för myndighetens personal och syftar till att uppnå en enhetlig och likformig rättstillämpning och handläggning inom myndigheten.

Mot bakgrund av ett antal kammarrättsavgöranden har Migrationsverket den 11 november i år reviderat och sedermera publicerat sitt rättsliga ställningstagande om när rätten till bistånd i form av boende enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. upphör för personer som beviljats uppehållstillstånd på en grund som inte omfattas av lagen (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning (bosättningslagen). Enligt Migrationsverket handlar det om 74 personer i Vänersborg som kommer att skrivas ut från Migrationsverkets boenden. Jag har också noterat att Migrationsverket beslutat att inte påbörja den nya tillämpningen förrän den 31 januari 2020, alltså inte omedelbart. Myndigheten har dessutom uttalat att en dialog kommer att föras med berörda individer och kommuner innan detta datum, i syfte att förbereda inför flytt från Migrationsverkets boende. Myndigheten har därmed vidtagit åtgärder för att omhänderta frågan.

Stockholm den 11 december 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.