Uttalanden om sanktioner

Skriftlig fråga 2019/20:490 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-26
Överlämnad
2019-11-27
Anmäld
2019-11-28
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Efter utrikesministerns besök i Minsk på måndagen den 25 november uttalade hon sig till Sveriges Radio om att hon ansåg att rätt väg i förhållandet med det auktoritära Vitryssland är fler besök och samarbeten.

Det är den vägen som jag tycker vi ska försöka gå, sa utrikesministern när hon satt på flygplatsen efter sitt besök.

Utrikesministern meddelade också Sveriges Radio att hon inte ansåg att sanktioner är rätt väg att gå för att bemöta en regim som auktoritärt styr landet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Är detta ett nytt förhållningssätt från ministerns och regeringens sida gentemot auktoritära regimer, och resonerar regeringen på samma sätt när det gäller den auktoritära regimen i Ryssland?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:490 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:490 av Björn Söder (SD)
Uttalanden om sanktioner

Björn Söder har frågat mig om mitt uttalande gällande sanktioner i samband med besöket i Minsk den 25 november innebär att regeringen har ett nytt förhållningssätt gentemot auktoritära regimer inklusive Ryssland.

Svaret är nej. Sveriges förhållningssätt gentemot dessa länder har inte förändrats.

Sverige behöver ha ändamålsenliga kontakter med officiella företrädare från Ryssland och Belarus. Sådana kontakter är inte en belöning utan en förutsättning för fungerande relationer med länder i vårt närområde. Att isolera länderna vore sämre för vår säkerhet och för deras folk.

De skillnader i synen på demokrati och mänskliga rättigheter som vi har gentemot Ryssland och Belarus gör dialogen mer angelägen, eftersom den ger möjlighet att framföra våra och EU:s synpunkter.

EU har sanktioner mot fyra individer samt ett vapenembargo mot Belarus, vilket Sverige stödjer. Sverige står bakom EU:s linje att konkreta framsteg för situationen för mänskliga rättigheter krävs för att EU:s relation med Belarus ska fördjupas.

Vi har inget intresse av att isolera det belarusiska folket. Vi anser att dialog och ett brett engagemang i frågor som ligger i vårt intresse är det mest effektiva sättet att utöva påverkan. Detta innebär inte att vi gör avkall på våra krav på respekt för mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling i landet. Jag kan efter mitt besök i Minsk bekräfta att vår principfasta politik, kombinerad med dialog och engagemang, uppskattas av civilsamhälle och människorättsförsvarare i landet.
EU:s sanktioner mot Ryssland är kopplade till de brott mot folkrätten som annekteringen av Krim och aggressionen i östra Ukraina utgör. Sverige verkar för att EU:s sanktioner mot Ryssland ska bibehållas så länge skälen för deras införande består.

Stockholm den 4 december 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.