Nykterhetskontroller under coronapandemin

Skriftlig fråga 2019/20:2109 av Helena Antoni (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-03
Överlämnad
2020-09-04
Anmäld
2020-09-08
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den senaste statistiken visar att antalet anmälda rattfyllor minskat med 27 procent i Halland, men både polisen och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) är skeptiska till siffran. Båda framför att det troligtvis inte handlar om att färre kör påverkade utan snarare om att de inte åker fast av polisen.

I mars beslutade Polismyndigheten att pausa de rutinmässiga nykterhetskontrollerna för att skydda sina medarbetare mot covid-19. Min oro är att det lett till en allmän uppfattning om att det inte längre finns risker med att sätta sig bakom ratten efter att ha konsumerat alkoholhaltiga drycker. Risken för att bli tagen av polisen må vara mindre, men riskerna med att köra påverkad är desamma som innan pandemins effekter kändes av i Sverige. Polisen genomför fortfarande kontroller men endast om det råder misstanke om rattfylleri eller om ett tips inkommit.

Torsdag den 27 augusti frontalkrockade två bilar utanför Halmstad vilket ledde till att en kvinna och en femårig flicka avled. En av förarna misstänks för att ha kört i onyktert tillstånd. Det är för mig uppenbart att det inte är hållbart att polisen inte genomför rutinmässiga nykterhetskontroller.

Coronapandemin är långt ifrån över, således är det viktigt att långsiktiga lösningar kommer på plats för att inte kompromissa med trafiksäkerheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det som har framförts?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2109 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:2109 av Helena Antoni (M) Nykterhetskontroller under coronapandemin

Helena Antoni har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta med anledning av att Polismyndigheten har beslutat att pausa de rutinmässiga nykterhetskontrollerna för att skydda sina medarbetare mot covid-19.

Precis som frågeställaren skriver får vi inte kompromissa med trafiksäkerheten. Riksdagens och regeringens ambitiösa mål med trafiksäkerhetsarbetet är en självklar och viktig del av Polismyndighetens verksamhet. Till 2030 är målsättningen att antalet omkomma ska halveras.

Regeringen har varit tydlig gentemot Polismyndigheten i denna del. Myndigheten har ett pågående uppdrag som innebär att polisens trafiksäkerhetsarbete ska bidra till att minska antalet döda och allvarligt skadade i vägtrafikmiljön i enlighet med nollvisionen. Åtgärderna som vidtas ska redovisas i årsredovisningen.

För att öka trafiksäkerheten, även på lång sikt, har regeringen tagit flera initiativ på området. För närvarande bereds förslag om en höjning av maximistraffet för bl.a. rattfylleri och grovt rattfylleri. Dessutom har regeringen gett en utredare i uppdrag att analysera förutsättningarna för att införa sållningsprov för att hitta personer som kör narkotikapåverkade samt ta ställning till om det bör införas ett system med så kallade trafiksäkerhetskontrollanter, som till exempel skulle kunna genomföra nykterhetskontroller.

Polismyndigheten arbetar aktivt längs vägnätet för att förebygga, förhindra och uppdaga brott samtidigt som det synliggör polisen i vägtrafikmiljön. Polismyndighetens strategiska huvudinriktning är att bidra till en sänkt medelhastighet och en ökad andel nyktra förare i trafikmiljön. En bärande tanke är att all personal i yttre tjänst har ansvar för det allmänna trafiksäkerhetsarbetet, ett arbete som till stor del bedrivs inom ramen för den yttre verksamheten i lokalpolisområdena och med regionala operativa resurser.

Under den pågående pandemin fokuserar Polismyndigheten på att utföra sitt uppdrag och samtidigt säkra arbetsmiljön för myndighetens medarbetare utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Vilka åtgärder som behöver vidtas för att uppnå detta är upp till Polismyndigheten att besluta om. Jag förutsätter dock att arbetet för en säker trafikmiljö inte påverkas mer än absolut nödvändigt.


Stockholm den 16 september 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.