Sanktioner mot Belarus

Skriftlig fråga 2019/20:2100 av Boriana Åberg (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-02
Överlämnad
2020-09-03
Anmäld
2020-09-08
Svarsdatum
2020-09-09
Sista svarsdatum
2020-09-09
Besvarad
2020-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Protesterna i Belarus som kräver diktatorn Aleksandr Lukasjenkos avgång har pågått sedan valet den 9 augusti. Ett val som utsatts för omfattande kritik och ifrågasättande och som av oppositionen och internationella bedömare bedömts vara riggat.

I måndags införde Estland, Lettland och Litauen sanktioner i form av reserestriktioner mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko och 29 andra representanter för regimen i Belarus. EU förbereder också sanktioner, men det drar ut på tiden, och det befaras att anledningen till fördröjningen är att EU inte vill reta upp Ryssland.

Med anledning av det som framgår ovan vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att Sverige ska införa ett regelverk som gör det möjligt att införa liknade sanktioner mot Lukasjenko som våra baltiska grannländer har genomfört i avvaktan på att EU-sanktionerna träder i kraft?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2100 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2100 av Boriana Åberg (M) Sanktioner mot Belarus och fråga 2019/20:2130 av Markus Wiechel (SD)
Åtgärder mot Belarus

Boriana Åberg och Markus Wiechel har frågat mig om jag kommer att verka för svenska sanktioner mot Belarus. Jag väljer att besvara frågorna samlat.

I och med det omfattande valfusket och den kraftigt tilltagande repressionen i samband med presidentvalet anser regeringen, liksom många andra regeringar, att en gräns passerats, som motiverar att omvärlden ser över sin relation med landets ledning. Det är centralt att EU nu fortsatt står enat och agerar kraftfullt. EU kommer inom kort att införa sanktioner mot ett flertal individer som är ansvariga för våld, förtryck och falsifiering av valresultat, något som Sverige aktivt förespråkat.

Sverige är folkrättsligt bundet av FN:s sanktioner som EU genomför gemensamt. Sverige är också bundet av de sanktioner som EU inför självständigt. Sverige har inga egna nationellt beslutade sanktioner och den grundläggande inställningen är att sanktioner är som mest effektiva när det finns ett brett internationellt stöd bakom desamma. Det pågår redan förhandlingar om en EU-gemensam global sanktionsregim för mänskliga rättigheter. Vi anser att sådana beslut bör tas på EU-nivå.

Stockholm den 9 september 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.