Åtgärder för religions- och trosfrihet

Skriftlig fråga 2019/20:1940 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-12
Överlämnad
2020-08-13
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-27
Sista svarsdatum
2020-08-27
Besvarad
2020-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I dag bor väldigt många människor i länder där de inte har frihet att välja vad de vill tro på, och hur, utan att riskera dödsstraff, fängelse eller att fråntas sitt medborgarskap. Även i Sverige har det rapporterats om fall där före detta muslimer utsätts för hot och våld av individer som på eget bevåg applicerar så kallade apostasi- och hädelselagar. Sådana handlingar kan inte tolereras i ett fritt och demokratiskt Sverige.

Med anledning av detta önskar jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka insatser planerar ministern att genomföra för att förhindra inskränkningar av religions- och trosfriheten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1940 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2019/20:1940 av Alexandra Anstrell (M)
Åtgärder för religions- och trosfrihet

Alexandra Anstrell har frågat mig vilka insatser jag planerar att genomföra för att förhindra inskränkningar av religions- och trosfriheten.

I 2 kap. 1 § regeringsformen anges att var och en gentemot det allmänna är tillförsäkrad frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.

Att det finns personer som inte kan utnyttja sin grundlagsstadgade religionsfrihet är allvarligt. När det gäller individer som utsatts för eller riskerar att utsättas för hot och våld så är detta något som kan anmälas till Polismyndigheten.

Inom mitt ansvarsområde arbetar Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) aktivt med att sprida kunskap om religionsfriheten. SST har också genomfört utbildningsinsatser för trossamfundsledare kring frågor som rör mänskliga rättigheter.

Stockholm den 27 augusti 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.