Trafiksäkerheten på landsbygden

Skriftlig fråga 2019/20:1791 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-10
Överlämnad
2020-07-10
Besvarad
2020-07-24
Sista svarsdatum
2020-07-24
Svarsdatum
2020-07-24
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige är ett glesbefolkat land, och det finns ett stort antal mindre byar med ett hundratal eller färre invånare.

Högsta tillåtna hastighet genom de flesta mindre byar är begränsad till 50 eller 40 kilometer i timmen. Tyvärr finns det åtskilliga exempel på att endast ett fåtal bilister följer hastighetsbegränsningarna. I de byar där det bor småbarn kan det vara direkt förödande när bilar framförs i höga hastigheter.

Det är varken realistiskt eller önskvärt att installera hastighetskameror i samtliga byar, heller inte ljussignaler eller övergångsställen. Ett alternativ skulle kunna vara så kallade vägbulor.

I syfte att öka trafiksäkerheten bör Trafikverket föra en regelbunden dialog med de boende i byarna som ett komplement till den kontinuerliga dialog som förs med kommunledningarna.

Ökad trafiksäkerhet bygger på kommunikation och förebyggande insatser.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är ministern beredd att arbeta aktivt i linje med intentionerna i frågan i syfte att öka trafiksäkerheten på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1791 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2019/20:1791 av Margareta Cederfelt (M)
Trafiksäkerheten på landsbygden

Margareta Cederfelt har frågat mig om trafiksäkerheten på landsbygden.

Regeringens arbete med trafiksäkerhet utgår från nollvisionen, där ansvaret för trafiksäkerheten delas mellan de som utformar och de som använder transportsystemet. Svenskt trafiksäkerhetsarbete är framgångsrikt. Dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet.

Trafikverket har en omfattande dialog med många aktörer, bland annat regionala och lokala företrädare, om behoven i transportsystemet. Verket har även kontaktvägar in för privatpersoner som har frågor, ber om information eller vill lämna synpunkter till myndigheten, exempelvis via telefon, e-post eller sociala medier.

Vanligtvis är det de närboende som har bäst kunskap om lokala trafikförhållanden. Trafikverket välkomnar också att människor hör av sig när de ser något farligt i vägnätet. Trafikverkets regionala organisation hanterar dagligen ett antal ärenden som aktualiseras den vägen och har på det viset också direktkontakt med allmänheten och boende om behov längs vägarna.

Jag ser det som angeläget att Trafikverket även fortsatt har en aktiv dialog med olika aktörer. Det är en framgångsfaktor för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige.

Stockholm den 23 juli 2020




Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.