Till innehåll på sidan

Utrikesministerns uttalande om danska turister

Skriftlig fråga 2019/20:1719 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-01
Överlämnad
2020-07-02
Besvarad
2020-07-16
Sista svarsdatum
2020-07-16
Svarsdatum
2020-07-16
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Mycket har hänt i Sverige under våren då vi fått en skjuts in i lågkonjunkturen av pandemin. Priset som Sverige har fått betala för att regeringen valt att följa Folkhälsomyndighetens experiment i stället för den internationella expertisen har inte bara kostat oss tusentals liv, det kostar även omkring 316 miljoner kronor om dagen (enligt branschorganisationen Visita) i uteblivna turismintäkter när flertalet länder avråder från resor hit. Mot bakgrund av det fullständiga fiasko som regeringens påstådda coronastrategi utgör är det kanske viktigare än någonsin tidigare att Sverige som varumärke vårdas och att vi försöker bygga upp det förtroende som regeringen har raserat igen.

Utrikesministerns deltagande i den tyska tv-kanalen Deutsche Welle har som bekant uppmärksammats då ministern inte bara far med osanning om läget i Sverige utan även har en framtoning som närmast kan beskrivas som provokativ och arrogant. Till följd av detta, och att medverkan troligtvis skadat Sveriges anseende, är det lätt att förvänta sig bättring från ministern.

Tyvärr har utrikesministern snarare fortsatt agera på ett sätt som riskerar skada Sveriges anseende. I Dagens Nyheter hävdade ministern att svenskar inkommit med riktigt många klagomål via mejl om att danska turister skötte sig illa. Enligt ministern, som enligt tidningen godkänt citatet, handlade klagomålen om att besökarna från vårt södra grannland inte håller avstånd och flyttar runt bord på serveringar. Det må vara sant att enskilda turister, hur få de än är i år, ibland sköter sig illa. Vad som är märkligt är dock att den minister som ansvarar för just diplomatiska relationer kommer med detta påstående.

Historien blir inte bättre av att uppgiften kan kontrolleras, eftersom ministerns inkommande mejl är offentliga handlingar varför danska medier har begärt ut mejlen. Vad fann då de danska journalisterna? Ett enda mejl gav uttryck åt att danska gäster inte hållit tillräckligt avstånd. Hur detta enstaka mejl i utrikesministerns värld kunde sammanfattas som riktigt många är naturligtvis märkligt men också att ministern pekar ut danska turister som mindre skötsamma i ett läge där vi snarare bör välkomna dem.

Hela den här historien är pinsam för såväl regeringen som för vårt land. Det borde därför vara enkelt att redogöra för vad som faktiskt har hänt och varför man valt att uttala sig som utrikesministern har gjort. Det är inte konstigt att man frågar sig hur utrikesministern tror att den här typen av uttalanden, sanna eller inte, förbättrar Sveriges attraktivitet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern en strategi när hon genomför intervjuer för att säkerställa att de förbättrar Sveriges anseende och hur ser i sådana fall strategin ut, och kommer ministern att redogöra för sitt uttalande om danska turister?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1719 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1719 av Markus Wiechel (SD) Utrikesministerns uttalande om danska turister

Markus Wiechel har frågat mig om jag har en strategi för att genomföra intervjuer som förbättrar Sveriges anseende och hur strategin ser ut, och om jag kommer redogöra för mitt uttalande om danska turister.

Regeringen och jag själv arbetar systematiskt och långsiktigt för att sprida en korrekt, relevant och rättvisande bild av Sverige i utlandet.

Jag har i ett antal intervjuer gett uttryck för att en förutsättning för att Sverige ska kunna ta emot besökare från andra länder är att de följer våra regler och rekommendationer om exempelvis social distansering. Som minister i regeringen träffar jag många människor som delar med sig av sin bild av läget i Sverige. Detta sker via samtal, sociala medier, mail, medier och personliga kontakter. Det är dessa möten jag syftade på i intervjun och mail är i detta hänseende en exemplifiering av sådana kontakter.

Stockholm den 16 juli 2020

Ann Linde –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.