Investeringsstödet

Skriftlig fråga 2019/20:1705 av Ola Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-30
Överlämnad
2020-07-01
Sista svarsdatum
2020-07-15
Svarsdatum
2020-08-06
Besvarad
2020-08-06
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det har kommit till vår kännedom att det på många håll i landet råder missnöje hos kommuner, fastighetsbolag och byggföretag när det gäller länsstyrelsers och Boverkets hantering av inkomna ansökningar om investeringsstöd.

Kompletta handlingar har legat hos myndigheterna i ett halvår utan att någon av dessa kunnat lämna besked om hur lång kön är och när, eller om, en ansökan kommer att behandlas. I de fall besked ges är de dessutom oklara och ibland motstridiga. Uppgifter finns också om bristande kommunikation mellan de berörda myndigheterna.

Detta skapar en osäkerhet, eftersom byggnationen inte kan påbörjas förrän den ekonomiska kalkylen är klar, vilket oftast inkluderar ett besked om investeringsstöd. I värsta fall kan det leda till att byggprojekt aldrig blir av och att företagen tvingas säga upp personal.

Investeringsstöden har gjorts om från årsskiftet, i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Stöden ska koncentreras, effektiviseras och riktas till bostäder i hela landet. Dessvärre indikerar missnöjet med hur ansökningar läggs på hög, samt rapporter om bristande kommunikation mellan – och från – de berörda myndigheterna, att det inte har blivit så.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att kontrollera och följa upp investeringsstödet och för att skynda på handläggningen av inkomna ansökningar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1705 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)




Svar på fråga 2019/20:1705 av Ola Johansson (C)
Investeringsstödet

Ola Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att kontrollera och följa upp investeringsstödet och för att skynda på handläggningen av inkomna ansökningar.

Ola Johansson tar upp frågan om att det kan vara långa väntetider på besked för många företag som ansöker om investeringsstöd och att oklarhet om handläggningen och ansökan om stöd kommer att beviljas skapar en osäkerhet som kan leda till att projekt försenas eller läggs ner. Ola Johansson antyder att detta skulle tyda på att stödet inte har effektiviserats på det sätt som var tänkt genom de förändringar som regeringen har genomfört i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Att den som söker investeringsstödet kan få vänta längre på besked om stöd beror framförallt på ett högt söktryck. Den tydliga ”flaskhalsen” i systemet i dag är bemyndiganderamen, som anger storleken på det åtagande om framtida utbetalningar som riksdagen har beslutat att staten kan ta på sig. Länsstyrelserna har nu slagit i taket för den nuvarande bemyndiganderamen, vilket innebär att nya beslut om att bevilja stöd bara kan fattas när redan beviljade projekt färdigställs och får sitt stöd utbetalat, något som är svårt att prognosticera med exakthet. Detta trots att regeringen i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna har höjt beviljanderamen i två omgångar: först från 4,5 miljarder kronor 2018 till 6 miljarder kronor under 2019 och därefter till 7,5 miljarder kronor 2020.

Det finns uppenbarligen ett stort intresse för investeringsstödet och förhoppningsvis kommer det intresset att hålla i sig och leda till byggandet av fler bostäder med relativt lägre hyra som fler kan efterfråga. Det innebär också, genom de ändringar som vi tillsamman har genomfört, att kommunerna får möjlighet att disponera och förmedla fler bostäder till bland andra unga vuxna och människor som behöver samhällets stöd.

Naturligtvis är det inte bra att den som söker investeringsstöd måste vänta länge på att få ett beslut. Jag följer därför utvecklingen noga när det gäller efterfrågan på investeringsstödet och hur väntetiderna på beslut utvecklas.

2020-08-06

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.