En nationell flygstyrelse

Skriftlig fråga 2019/20:1552 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-10
Överlämnad
2020-06-10
Anmäld
2020-06-11
Sista svarsdatum
2020-06-17
Svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Flygindustrin i Sverige är en av världens ledande. Men det finns orosmoln som tornar upp sig. Det handlar inte bara om coronakrisen och de låga oljepriserna utan även om de minskade medlen för att verka inom internationella forskningsprogram.

Inom det flygtekniska området finns i dag en samverkan mellan civil, dual och multi-use samt militär teknologi. Innovationssystemet är positionerat regionalt, nationellt, bilateralt, internationellt och multinationellt.

Vad som behöver utvecklas i Sverige är samverkan avseende finansiering över departementsgränserna. I dag har flygindustrin flera olika stuprör att verka inom, där alla ser till sitt område. Men det skulle frigöra en stor kraft för svensk tillväxt, innovation och utveckling om det öppnades upp för en övergripande samverkan över dessa gränser.

Det är en klok idé att utreda en modell som, förslagsvis, rent finansiellt innebär att ett forskningsprogram allokeras med medel från flera departement: Utbildningsdepartementet, Näringsdepartementet och Försvarsdepartementet.

Där kan alla samverka, liknande det förslag som de forskningsfinansierande myndigheterna gemensamt föreslagit regeringen i sitt inspel till forskningspropositionen. En oberoende utvärderare som följer arbetet för att garantera maximalt utfall av investerade medel kan engageras i ett nytt strategiskt forskningsprogram för flyg.

Vetenskapsrådet bör delta i utvärderingarna av utlysningarna för att garantera vetenskaplig excellens, och Innovair kan bistå med inriktningsbehov och urval av prioriterade långsiktiga partner på högskolorna.

En ytterligare synergieffekt som uppnås är att den långsiktiga kompetenshållning inom flygteknisk basteknik (aerodynamik, flygsystem, struktur- och materialteknik) som tidigare FFA/FOI stått för kan upprätthållas trots minskad militär finansiering.

Svensk forskningsfinansiering har vid ett flertal tillfällen anklagats för att vara spretig och ha svag strategisk prioritering. Kritiken ger bland annat vid handen att ökad strategisk koordinering och kraftsamling vore önskvärd.

Ska vi starta upp Sverige starkt behövs en nationell kraftsamling, som till följd av globaliseringens effekter med ökad internationell konkurrens är en viktig komponent vad gäller Sveriges framtida konkurrensförmåga.

Det är därför viktigt att vi har ett sammanhållet komplett innovationssystem, från grundforskning, via demonstratörer till produkter på marknaden.

Departementsöverskridande samverkan behövs därför för att ge bättre effekt för samhället i stort.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är därför följande:

 

Har ministern för avsikt att instifta en nationell flygstyrelse över departementsgränserna i syfte att utveckla forskningen, stärka tillväxten och återstarta vår högteknologiska och viktiga svenska flygindustri?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1552 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)




Svar på fråga 2019/20:1552 av Ann-Sofie Alm (M)
En nationell flygstyrelse

Ann-Sofie Alm har frågat mig om jag har för avsikt att instifta en nationell flygstyrelse över departementsgränserna i syfte att utveckla forskningen, stärka tillväxten och återstarta vår högteknologiska och viktiga svenska flygindustri.

Svensk flygindustri är en högteknologisk bransch med över 12 000 anställda, har internationellt erkänd innovationsförmåga som bidrar till kvalificerade arbetstillfällen, samhällstjänster, tekniköverföring till andra områden samt till landets försvars- och säkerhetsförmågor. Forskning och innovation är centralt för svensk flygindustri.

Sverige är ett av världens mest innovativa länder och samverkan är en viktig del i svensk innovationskraft. Regeringens samverkansprogram samlar representanter från näringsliv, akademi, civila samhället och offentliga aktörer för att bidra med innovativa lösningar som möter de stora samhällsutmaningarna och bidrar till svensk konkurrenskraft. Inom dessa samverkansprogram diskuteras insatser som kan vara av värde för utvecklingen inom svensk flygindustri.

Regeringen har gett Verket för innovationssystem (Vinnova), Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) och Statens energimyndigheten i uppdrag att arbeta med det strategiska innovationsprogrammet Innovair. Målsättningen med programmet, som representerar hela det flygtekniska innovationssystemet, är att stärka flygteknikområdet genom ökad samverkan, forskning och informationsspridning. Programmet samlar företag, universitet, högskolor, institut, och intresseorganisationer samt myndigheter som är verksamma inom flygtekniksområdet med syfte att bidra till goda förutsättningar för flygindustrin i Sverige.

Sammantaget äger en mängd samverkansformer rum mellan de centrala aktörerna inom utvecklingen av svensk flygindustri.

Stockholm den 23 juni 2020

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.