Till innehåll på sidan

En kraftig ökning av samtal till Självmordslinjen

Skriftlig fråga 2019/20:1516 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-04
Överlämnad
2020-06-05
Anmäld
2020-06-08
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under den rådande coronapandemi är det väldigt många som mår dåligt och lider svårt. Samtalen till Självmordslinjen, som är en ideell telefon- och chattlinje, har nu ökat med 60 procent om man jämför med samma period under förra året.

Trots ett ökat tryck har inte Självmordslinjen kapacitet att ta emot fler samtal. Det är bara 3 000–4 000 personer som får kontakt med föreningen Minds volontärer. Under april månad i år var det ca 27 000 personer som behövde stöd och kontaktade Självmordslinjen.

Innan covid-19-pandemin hade Självmordslinjen öppet mellan kl.  06:00 och midnatt. Från den 1 juni har man öppet dygnet runt, och det är tack vare utökade bidrag från bland annat Aviciis minnesfond, som startades till minne av den avlidne artisten Tim Bergling. Många som lider av psykisk ohälsa mår väldigt dåligt nattetid och det är därför avgörande att öppettiderna har kunnat utökas, enligt den ideella föreningen Mind.

Isolering och social distansering kan försvåra det psykiska måendet hos sårbara individer, som exempelvis har problematik med ångest och självmordstankar. Av de som ringer till Självmordslinjen är en stor andel personer över 70 år, en grupp som har påverkats väldigt hårt av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Varje år tar omkring 1 500 personer i Sverige sitt liv. Ungefär en fjärdedel är personer över 65 år, och forskning visar att ensamhet innebär en stor risk för suicid. En annan viktig aspekt är det faktum att personer som tillhör den äldre generationen, det vill säga personer över 75 år, inte är lika vana att kommunicera digitalt; många har inte heller tillräcklig fysisk förmåga för att kunna ta sig ut och röra på sig. Därför krävs det också riktade stödinsatser som är anpassade för åldersgruppen.

Trots en allmän ökad psykisk ohälsa i samhället lades Hjälplinjen, den tidigare nationella och rikstäckande telefonjoursverksamheten, ned vid årsskiftet. Stödbehovet för personer med psykisk ohälsa, som tidigare var mycket stort, har ökat markant under rådande pandemi. En eventuell stödtjänst hos 1177 har tidigare lyfts fram som argument. Några tydliga åtgärder för att möta upp det nu eskalerande behovet av en rikstäckande stödtelefonverksamhet saknas dock.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för att påskynda processen med att få till en rikstäckande stödtelefonverksamhet för personer med psykisk ohälsa och självmordstankar, exempelvis genom en utökad verksamhet hos 1177?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1516 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/05068/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1516 av Clara Aranda (SD) En kraftig ökning av samtal till Självmordslinjen

Clara Aranda har frågat mig om jag avser att påskynda processen med att få till en rikstäckande stödtelefonverksamhet för personer med psykisk ohälsa och självmordstankar, exempelvis genom en utökad verksamhet hos 1177.

Spridningen och effekterna av covid-19 kan komma att innebära att den psykiska ohälsan ökar i befolkningen. Samhället måste motverka det.

Under 2020 har regeringen gjort en historisk satsning på psykisk hälsa och suicidprevention och fördelar 2,2 miljarder kronor för detta ändamål. Merparten av medlen fördelas till regioner och kommuner för att stärka deras arbete. På fem år har den statliga satsningen på psykisk hälsa mer än fördubblats.

Inom satsningen fördelas 65 miljoner kronor till det civila samhällets organisationer i syfte att främja hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid. Det är en ökning med 40 miljoner kronor sedan 2019. Inom ramen för satsningen har Folkhälsomyndigheten fördelat medel till Minds Självmordslinje, Äldre-linjen samt till andra telefon- och webbaserade stödverksamheter som riktar sig till barn, unga, vuxna och äldre samt till män och kvinnor, flickor och pojkar. Folkhälsomyndigheten har också fördelat extra medel till dessa verksamheter med anledning av spridningen och konsekvenserna av covid-19.

Regeringen har även gjort en satsning på 100 miljoner kronor till civilsamhällets organisationer för insatser riktade till människor i socialt utsatta situationer och insatser mot äldres ensamhet under covid-19 pandemin. I dessa grupper kan också ingå människor som riskerar att drabbas av psykisk ohälsa. Regeringen har, med anledning av covid-19, även tilldelat regionerna 24 miljoner kronor i syfte att utveckla och stärka digitala kontaktmöjligheterna till verksamheter som möter patienter med psykisk ohälsa. Vidare har regeringen en pågående satsning på 1177, inom ramen för arbetet med Vision e-hälsa 2025, som syftar till att utveckla och modernisera första linjens digitala vård. För ändamålet fördelas 130 miljoner kronor 2020 inom ramen för överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om en god och nära vård.

Förutom att begränsa smittspridningen och skydda människors liv och hälsa syftar regeringens arbete mot utbrottet av covid-19 även till att värna arbetstillfällen och människors ekonomiska trygghet. Det kan bidra till att förebygga psykisk ohälsa.

Regeringen är beredd att vid behov vidta ytterligare åtgärder för att motverka psykisk ohälsa och suicid i befolkningen. Det här är frågor som tas på största allvar.

Stockholm den 17 juni 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.