Kostens roll för viktminskning

Skriftlig fråga 2019/20:1330 av Ulrika Jörgensen (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-08
Överlämnad
2020-05-11
Anmäld
2020-05-12
Svarsdatum
2020-05-20
Sista svarsdatum
2020-05-20
Besvarad
2020-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Övervikt och fetma är ett ökande problem i Sverige, inte minst bland våra barn och ungdomar. Flera av våra sjukdomar är kopplade till våra levnadsvanor.

Det är positivt att regeringen tillsatt en nationell samordnare för att främja ökad fysisk aktivitet för att vända utvecklingen med övervikt och fetma. Att få fler individer att röra på sig bidrar till en bättre folkhälsa, men övervikt och fetma är ett sammansatt problem där fysisk aktivitet är en del av lösningen. Kostvanor är en annan lika viktig del. Om regeringen menar allvar med att vända den negativa trenden med övervikt och fetma så måste det till ett helhetsgrepp där också kostvanor inkluderas.

För att nå viktreduktion när man väl nått medicinskt diagnostiserat stadium av fetma så är inte enbart rörelse tillräckligt. Vill man påverka nivån av fetma och övervikt bör det även läggas mer fokus på kosten.

Att, som från exempelvis Skolverkets sida, lägga förslag om att ta bort kostens betydelse i samband med rörelse och hälsa i nya kursplanen är att gå i helt fel riktning. Det är ju tydligt att vi behöver mer kunskap i samhället om kostens och rörelsens betydelse för vår hälsa, inte mindre

Min fråga till socialminister Lena Hallengren blir därför:

 

Kommer ministern att ta ett helhetsgrepp för att vända utvecklingen av fetma och övervikt, där både kostvanor och fysisk aktivitet inkluderas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1330 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/04194/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1330 av Ulrika Jörgensen (M)
Kostens roll för viktminskning

Ulrika Jörgensen har frågat mig om jag kommer att ta ett helhetsgrepp för att vända utvecklingen av fetma och övervikt, där både kostvanor och fysisk aktivitet inkluderas.

Ulrika Jörgensen identifierar en viktig folkhälsofråga. Övervikt och fetma innebär en ökad risk att drabbas av ohälsa och är tillsammans en av de främsta orsakerna till sjukdomsbördan och förtida död i Sverige. Det finns även tydliga skillnader i förekomsten av övervikt och fetma mellan olika socioekonomiska och demografiska grupper och var i landet man bor.

För att bromsa utvecklingen krävs ett långsiktigt förebyggande arbete på lokal, regional och nationell nivå. Arbetet behöver bedrivas av ett flertal aktörer och sektorer i samhället. Regeringen vill med sin folkhälsopolitiska proposition uppmana alla dessa aktörer att aktivt arbeta med att främja en god och jämlik hälsa och verka för regeringens målsättning att minska de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Propositionen utgör ett helhetsgrepp inom ramen för regeringens folkhälsoarbete. Flera departement och myndigheter är involverade.

Skolan har möjlighet att främja hälsosamma levnadsvanor för alla barn och unga, oavsett exempelvis socioekonomisk bakgrund, och minska sociala skillnader i hälsa. Betydelsen av både kost och rörelse för vår hälsa ingår i såväl dagens kursplaner som i det förslag till reviderade kursplaner som Skolverkets redovisade till regeringen i december 2019. I Skolverkets förslag till reviderade kursplaner är kostens betydelse för hälsan en del av ämnet hem- och konsumentkunskap, medan rörelsens betydelse för hälsan ingår i ämnet idrott och hälsa. I sammanhanget vill jag även nämna att sedan den 1 juli 2019 är den garanterade undervisningstiden i idrott och hälsa utökad med 100 timmar i grundskolan. Detta för att eleverna ska röra sig mer i skolan. På regeringens uppdrag har Skolverket även redovisat förslag till ändringar i läroplanens övergripande delar med tydligare skrivningar om daglig fysisk aktivitet. Dessa förslag bereds nu inom Regeringskansliet.

Livsmedelsverket har regeringens uppdrag att främja bra matvanor. Inom ramen för Livsmedelsverket finns ett nationellt kompetenscentrum för måltider inom vård, skola och omsorg som bl.a. stöder kommuner, och regioner i deras utveckling av de offentliga måltiderna.

I det förebyggande arbetet har hälso- och sjukvården en viktig roll i mötet med patienter som behöver stöd i sina levnadsvanor. Det framgår inte minst i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor där samtal om mat, rökning, riskbruk av alkohol och otillräcklig fysisk aktivitet är viktiga delar.

Som frågeställaren identifierar har regeringen även tillsatt en nationell samordnare för fysisk aktivitet. Frågor om kost och motion hör givetvis ihop.

Stockholm den 20 maj 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.