Till innehåll på sidan

Ökat behov av stöd till äldre med anledning av covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:1301 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-05
Överlämnad
2020-05-06
Anmäld
2020-05-07
Svarsdatum
2020-05-13
Sista svarsdatum
2020-05-13
Besvarad
2020-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under den rådande pandemin drabbas våra äldre hårt. Ensamhet och isolering bidrar till att många upplever ökad nedstämdhet och oro. Den ideella organisationen Mind driver en stödtelefon för äldre som kallas för Äldrelinjen. Organisationen vittnar nu om ett kraftigt ökat behov, då antalet samtal från seniorer som ringer in har stigit från 10–15 samtal per dag till 150 per dag. Många äldre är oroliga över att inte få vård för sina nuvarande sjukdomar, och det finns också en utbredd oro över att insjukna i covid-19 och för att behöva dö i ensamhet. Saknaden av närstående, såsom barn, barnbarn och vänner är också mycket svårt för många åldersrika personer att hantera.

Coronaviruset kan komma att få mycket allvarliga konsekvenser för den psykiska hälsan i samhället, och den psykiska ohälsan hos gruppen äldre är sedan tidigare ett växande problem. Därför är det också mycket angeläget att medmänskligt stöd finns tillgängligt för alla äldre som lider svårt av sin isolering.

Enligt aktuella uppgifter uppskattas det nu att pandemin kan komma att pågå upp till två år till innan vi kan se en nedtrappning. Det kräver således ökad handlingskraft för att stärka upp funktioner som kan hjälpa och stödja landets äldre vid behov, löpande under hela pandemin. En långvarig isolering av personer över 70 år kan innebära en drastiskt ökad risk för psykisk ohälsa hos gruppen, och behovet av förstärkta resurser, till exempel ideella organisationer, är därför ytterst relevant att se över.

Av den anledningen vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att minska lidandet hos den äldre riskgruppen under pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1301 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/04051/SOF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1301 av Clara Aranda (SD)
Ökat behov av stöd till äldre med anledning av covid-19

Clara Aranda har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att minska lidandet hos den äldre riskgruppen under pandemin.

Att hög ålder är den främsta riskfaktorn är känt sen tidigt i utbrottet av covid-19. Folkhälsomyndigheten har därför gått ut med starka rekommendationer om att äldre personer bl.a. ska begränsa sina nära kontakter. Det innebär självfallet en stor och tråkig förändring för många, att inte längre kunna umgås med sin familj, barn och barnbarn på det sätt som de brukar. Det innebär såklart också en ökad risk för att äldre personer ska känna sig ensamma och utlämnade. Att äldre personer faktiskt söker stöd för den ensamhet som kan uppkomma i samband med pandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendation t.ex. via Äldrelinjen är bra.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har i Extra ändringsbudget 7 föreslagit en satsning på 100 miljoner kronor till civilsamhället för att stärka föreningar och organisationer som arbetar för samhällets mest utsatta under coronakrisen. Av dessa föreslås 50 miljoner gå till att motverka äldres ensamhet och isolering. Sen tidigare finns också statsbidraget till ideella organisationer för insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Regeringen har även gett Post- och telestyrelsen i uppdrag att genomföra insatser i syfte att bidra till tillgänglighet och användning av it och elektroniska kommunikationstjänster för äldre inom äldreomsorgen och de som befinner sig i isolering.

Ingen ska känna oro för att inte få den vård som han eller hon behöver. Vården i Sverige ska ges på lika villkor för hela befolkningen. Det gäller både vid ett eventuellt insjuknande i covid-19 och nuvarande sjukdomar. När det gäller nuvarande sjukdomar har Socialstyrelsen tagit fram nationella principer för prioritering av rutinsjukvård under covid-19-pandemin. Dessa syftar till att högt prioriterad rutinsjukvård inte ska riskera att prioriteras ner.

Jag vill även påminna om det statsbidrag om 610 miljoner kronor till kommunerna för att stärka äldreomsorgen och som kan användas t.ex. för att minska ensamhet hos äldre, som regeringen föreslog i budget-propositionen för 2020 och som Riksdagen beslutade.

Slutligen vill jag lyfta fram det jag, och vi alla kan göra för att ta hand om varandra under den här tiden. Det är att skicka det där extra meddelandet, ringa det där extra samtalet eller ta en promenad tillsammans men med avstånd. Genom att visa omtanke om varandra kan vi tillsammans minska lidandet hos både äldre och andra.

Stockholm den 13 maj 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.