Till innehåll på sidan

Arbetet med EU:s taxonomi för hållbara investeringar

Skriftlig fråga 2019/20:1194 av Arman Teimouri (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-15
Överlämnad
2020-04-16
Anmäld
2020-04-17
Svarsdatum
2020-04-22
Sista svarsdatum
2020-04-22
Besvarad
2020-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kommissionens tekniska expertgrupp presenterade den 9 mars 2020 sin slutrapport över EU:s taxonomi för hållbara investeringar. Rapporten ger förslag på urvalskriterier, så kallade screening criteria, för när olika ekonomiska aktiviteter ska anses vara hållbara. Urvalskriterierna utgör gränsvärden inom vilka en aktivitet definitionsmässigt är hållbar.

Taxonomin utvecklas för att utgöra ett regelverk för gröna obligationer. Men den antas komma att användas bredare. Inom EU föreslås den till exempel användas för uppföljning av investeringsplanen för den gröna given. Det är också uttalat av expertgruppen att man ser framför sig att länder utanför EU kommer att tillämpa taxonomin.

Enbart ekonomiska aktiviteter som är inkluderade i taxonomin definieras som hållbara. Aktiviteter som inte har bedömts omfattas således inte.

Den tekniska expertgruppen har valt att inte definiera några urvalskriterier för kärnkraften. Man säger att utsläppen av växthusgaser från kärnkraftens livscykel är nära noll och att den därmed kan bidra i klimatarbetet. Som skäl för att inte inkludera den uppger man i stället att man (trots att man tagit hjälp över 400 experter inom olika områden) inte har haft kompetens att bedöma huruvida slutförvar av använt kärnbränsle är långsiktigt hållbart. Samtidigt säger man rakt ut att det är politiskt känsligt att ta ställning i fråga om under vilka förutsättningar kärnkraften är en hållbar ekonomisk aktivitet. Expertgruppen menar att frågan bör hanteras senare och då av experter med kompetens kring slutförvar av använt bränsle.

Expertgruppens förslag ligger till grund för en uppsättning delegerade akter som kommissionen kommer att lägga fram för godkännande av parlamentet och i rådet.

Sveriges linje – som uttalades av klimatminister Lövin vid miljörådet i Bryssel den 5 mars 2020 – är att alla fossilfria kraftslag, inklusive kärnkraften och förnybara energislag, ska användas effektivt i klimatomställningen. Mot bakgrund av detta är det angeläget att Sverige uppmanar rådet att utan dröjsmål ta fram de urvalskriterier som beskriver under vilka förutsättningar kärnkraften är hållbar. I Sverige finns omfattande kompetens kring kärnkraftens hållbarhetsfrågor, särskilt vad gäller den långsiktiga hanteringen av använt bränsle. Svenska experter skulle kunna bidra i arbetet.

Urvalskriterier för kärnkraften behöver finnas framme innan taxonomin börjar tillämpas. Annars kommer inte kärnkraften att kunna bidra så effektivt i klimatomställningen som vore möjligt. Det vore stick i stäv med Sveriges linje.

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att urvalskriterier för kärnkraften tas fram innan taxonomin börjar tillämpas, och på vilket sätt avser regeringen att stötta kommissionen med svensk kompetens inom hållbarhetsfrågor för kärnkraften, särskilt vad gäller använt kärnbränsle?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1194 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)




Svar på fråga 2019/20:1194 av Arman Teimouri (L) Arbetet med EU:s taxonomi för hållbara investeringar

Arman Teimouri har frågat finansminister Magdalena Andersson vad ministern och regeringen gör för att säkerställa att urvalskriterier för kärnkraften tas fram innan taxonomin börjar tillämpas, och på vilket sätt regeringen avser att stötta kommissionen med svensk kompetens inom hållbarhetsfrågor för kärnkraften, särskilt vad gäller använt kärnbränsle.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

EU:s gröna taxonomi är ett verktyg för att identifiera miljömässigt hållbara investeringar för finansiella produkter. Förordningen antogs av rådet
den 15 april 2020 och ska antas av EU-parlamentet innan den kan träda i kraft. För att vara miljömässigt hållbar enligt förordningen ska en ekonomisk verksamhet bidra väsentligt till minst ett av sex fastställda miljömål samtidigt som den inte ska orsaka betydande skada på något av de övriga målen. Verksamheten ska vara förenlig med de vetenskapligt baserade tekniska granskningskriterier och sociala minimikrav som specificeras i förordningen.

För närvarande inkluderar taxonomin ekonomiska verksamheter med störst potential för en hållbar omställning men är avsedd att utvecklas löpande. Enligt förordningen ska kommissionen redan per 31 december 2021 offentliggöra en rapport som bl.a. ska analysera möjligheten att utveckla taxonomins omfattning till verksamheter som inte har en betydande påverkan på den miljömässiga hållbarheten respektive verksamheter som orsakar betydande skada för miljömässig hållbarhet.

I förordningen anges ramarna för vad som ska anses miljömässigt hållbart enligt taxonomin men uppgiften att utveckla mer detaljerade tekniska granskningskriterier för bedömningen är delegerat till kommissionen genom delegerade akter. I förordningen anges bl.a. att granskningskriterierna ska utgå från teknikneutralitet, baseras på tillräckliga vetenskapliga bevis och utgå från försiktighetsprincipen. Ingen verksamhet utesluts på förhand med undantag för fossil energiproduktion.

Vad som anges i EU-förordningen respektive delegeras till kommissionen gällande bedömningen av miljömässig hållbarhet är en avvägning mellan politiska och tekniska beslut. Regeringens ståndpunkt har utgått från att svenska intressen generellt gynnas av en mer teknisk bedömning då Sverige har en högre miljömässig ambition och standard än många andra länder inom EU.

Förordningen varken utesluter eller inkluderar uttryckligen kärnenergi i listan över kvalificerade miljömässigt hållbara verksamheter, den bedömningen delegeras till kommissionen. Den tekniska expertgrupp som arbetade med att ta fram förslag på tekniska granskningskriterier för de klimatrelaterade målen bedömde att kärnkraften är positiv för klimatet. På basis av befintliga vetenskapliga bevis kunde man dock med säkerhet inte avgöra om den orsakade betydande skada på något annat miljömål och valde därför att inte inkludera kärnkraft i taxonomin.

Kommissionen ska nu på basis av den tekniska expertgruppens rekommendationer förbereda sitt förslag till delegerade akter som ska antas senast den 31 december i år. Vi följer kommissionens fortsatta arbete med de delegerade akterna.

Stockholm den 22 april 2020

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.