Till innehåll på sidan

Flexiblare förmånsbeskattning i händelse av kris

Skriftlig fråga 2019/20:1183 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-14
Överlämnad
2020-04-15
Anmäld
2020-04-16
Svarsdatum
2020-04-22
Sista svarsdatum
2020-04-22
Besvarad
2020-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När skogsbränderna år 2018 rasade i Västmanland under sommaren var det många brandmän och hjälparbetare som lämnade sina semestrar och ordinarie brandstationer för att hjälpa till. Under arbetet fick de provisoriskt boende och mat för att kunna vara iväg och göra dessa insatser. De hyllas för att de fanns där och tog sig an uppgifter utöver det vanliga.

Inom sjukvården sliter nu personalen långa och tunga pass i ett extremt läge med covid-19-patienter. Utöver det hanterar sjukvården även det normala flödet av patienter. För att underlätta för sjukvårdspersonalen och visa sin uppskattning för deras arbete erbjuder man dem gratis parkering.

I båda de här olika beskrivningarna kommer Skatteverkets regler om förmånsbeskattning på tal. Dels för det provisoriska boendet och den mat som delades ut under insatsen inom skogsbranden och dels för gratis parkering inom sjukvården. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern beredd att ta initiativ för att lagstiftningen om förmånsbeskattning ska få en skrivning som gör att Skatteverket kan agera flexibelt och temporärt vid händelser utöver det normala?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1183 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/01775

/S1,

Fi2020/01784

/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1183 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Flexiblare förmånsbeskattning i händelse av kris och fråga 2019/20:1186 av Markus Wiechel (SD) Förmånsbeskattning av vårdarbetare

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ för att lagstiftningen om förmånsbeskattning ska få en skrivning som gör att Skatteverket kan agera flexibelt och temporärt vid händelser utöver det normala. Markus Wiechel har frågat mig om jag anser att det är rimligt att vårdpersonal och andra som ställer upp i nationella kriser förmånsbeskattas eller om det kan förväntas att denna skatt slopas.

Ett av syftena med det svenska skattesystemet är att reglerna ska vara generella och inte undanta exempelvis vissa grupper av anställda. Det är för att reglerna ska vara lätta att förstå och undvika krångel. Som utgångspunkt ska samma skatteregler gälla för alla personer med inkomst av tjänst och ersättning för arbete ska beskattas lika oavsett om den delats ut i form av lön eller som en förmån. Huvudregeln är därför att såväl fri kost och parkering som fritt boende som erhålls på grund av anställning är skattepliktiga förmåner.


Under de senaste veckorna har jag i samband med regeringens arbete med anledning av coronaviruset flera gånger framhållit att jag är beredd att lyssna på alla förslag och att arbeta för kreativa lösningar, inklusive lösningar utanför skattesystemet. Inga förslag är uteslutna på förhand.

Stockholm den 22 april 2020

Magdalena Anderssson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.