Nicaragua

Skriftlig fråga 2018/19:321 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-27
Överlämnad
2019-02-28
Anmäld
2019-03-01
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Våldet trappas upp i Nicaragua. Den vänsterorienterade presidenten Ortega vrider om tumskruvarna mot sin befolkning. De senaste månaderna har kantats av stora demonstrationer, arresteringar men också människor som mördats och politiska fångar. Sverige har av revolutionsromantiska anledningar av och till genom åren haft en nära relation till Ortega och regimen i Managua. I likhet med andra stater i regionen som Kuba och Venezuela krävs emellertid tydlighet från omvärlden när det gäller att stå på folkets och frihetens sida mot förtrycket och socialismen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har Sverige för avsikt att inom EU driva på för att betona vikten av demokrati, rättsstat och ordning i förhållande till det växande kaos och de övergrepp som nu uppvisas i det av Daniel Ortega styrda Nicaragua?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:321 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:321 av Hans Wallmark (M)
Nicaragua

Hans Wallmark har frågat mig om Sverige har för avsikt att inom EU driva på för att betona vikten av demokrati, rättsstat och ordning i Nicaragua.

UD och ambassaden i Guatemala, som även ansvarar för Nicaragua, följer utvecklingen nära. Vi delar oron för situationen i landet, vilket bland annat avspeglas i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Nicaragua.

Jag har sedan demonstrationerna inleddes den 18 april i två uttalanden uttryckt min oro för situationen och fördömt våldsamheterna. UD har även förmedlat Sveriges syn i bilaterala samtal med nicaraguanska företrädare.

Sverige verkar aktivt för att EU ska bidra till en fredlig lösning och respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Jag deltog i juli 2018 vid EU:s möte med de latinamerikanska och karibiska utrikesministrarna och framförde då regeringens syn på utvecklingen. Jag underströk då vikten av att de statliga myndigheterna omedelbart tar sitt ansvar för att återupprätta och garantera rättssäkerheten i landet.

Sverige har även, genom EU, bl.a. understrukit vikten av en oberoende utredning av våldshandlingarna, exempelvis genom ett uttalande från den Höga representanten för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini, den 2 oktober 2018. I januari 2019 antog EU:s utrikesministrar slutsatser om Nicaragua där vi aviserar att vi står redo att använda alla instrument till vårt förfogande för att bidra till en fredlig, framförhandlad lösning på krisen i landet. Sverige har också verkat för att Nicaragua ska vara ett av de länder som EU prioriterar i FN:s olika fora för mänskliga rättigheter.

Sverige ger i dagsläget stöd till tre svenska civilsamhällsorganisationer med verksamhet i Nicaragua och stödjer även regionala institutioner som arbetar för att främja respekten för mänskliga rättigheter.

Sverige kommer att fortsätta att verka, såväl inom EU som bilateralt, för att en fredlig lösning på situationen i Nicaragua ska kunna komma till stånd.

Stockholm den 6 mars 2019


Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.