Socialt ansvar för regeringens politik

Skriftlig fråga 2018/19:113 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-01
Överlämnad
2019-02-04
Anmäld
2019-02-05
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Mer än 5 200 ungdomar har fått stanna i Sverige på grund av den nya så kallade gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli 2018. Lagen röstades fram i riksdagen av S, MP, V och C. En lag som stiftades med motiveringen att asylsökande ungdomar som fått avslag på sin ansökan borde få fullgöra sin gymnasieutbildning.

Att ta politiska beslut kan vara lätt, men att ta konsekvenserna av sina beslut brukar vara svårare. Nerikes Allehanda rapporterade nyligen om just konsekvenserna av den förda politiken för flera av de ungdomar som tillåtits stanna på grund av gymnasielagen. Flera av dem har inte fått någon bostad ordnad och tvingas därför att sova utomhus i snö och kyla mitt i den kalla vintern. Det innebär i praktiken att dessa ungdomar nu tvingas fokusera på överlevnad snarare än studier. Det rapporteras även om hur vissa ungdomar utnyttjas av samvetslösa personer som erbjudit dem bostad.

Ingen ser sig som ansvarig för det elände ungdomarna utsätts för och hamnat i. Gymnasieskolorna har slagit larm, men det finns ingen att vända sig till för att ta tag i problemet. För ungdomarna har löftet om att få stanna i Sverige och studera hängt ihop med socialt ansvar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vem ansvarar för den sociala omsorgen av ungdomarnas liv då ni tog beslutet om gymnasielagen, och vem ansvarar för att dessa unga får ett drägligt liv och skyddar dem mot personer som vill utnyttja dem?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:113 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2018/19:113 av Lotta Olsson (M)
Socialt ansvar för regeringens politik

Lotta Olsson har frågat mig vem som ansvarar för den sociala omsorgen av de ungdomar som omfattas av gymnasielagen, och vem som ansvarar för att dessa unga får ett drägligt liv och skyddar dem mot personer som vill utnyttja dem.

Den 7 juni 2018 antog riksdagen den så kallade nya gymnasielagen. Därmed fick de flesta ensamkommande unga som varit minderåriga när de kom och som drabbats av långa handläggningstider en ny chans till uppehållstillstånd. Det var ett humant beslut i en svår situation. Om lagen inte skulle ha införts skulle denna grupp leva i större utsatthet. Nu kan de som omfattas istället fortsätta sina studier och efter studierna få möjlighet till permanent uppehållstillstånd om de får arbete.

Kommunerna får statlig ersättning för mottagandet av de som beviljas uppehållstillstånd på den nya grunden. Med det sagt är regeringen medveten om att unga som beviljats uppehållstillstånd för gymnasiestudier på den nya grunden är en sårbar grupp för utsatthet och följer noga utvecklingen för denna grupp. På Socialstyrelsen finns sedan 2017 ett kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga.

Rättsligt kan de personer som beviljats uppehållstillstånd för gymnasiestudier på den nya grunden ha rätt till insatser enligt socialtjänstlagen. De ska dock i första hand själva ordna boende och vad gäller de studerande som har rätt till studiemedel, försörja sig via studiestödssystemet.


Att kommunerna har möjlighet att lämna bistånd enligt socialtjänstlagen innebär ingen generell skyldighet att ordna med bostad.

Stockholm den 13 februari 2019

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.