Till innehåll på sidan

Ökade krav och villkor i palestinskt bistånd

Skriftlig fråga 2017/18:814 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-16
Överlämnad
2018-02-20
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Kvinnors rättigheter behöver stärkas, och det är positivt att också Palestina arbetar för att stärka kvinnors rättigheter. Dock har det sedan länge varit känt att det på Västbanken finns ett kvinnocenter namngivet efter Dalal Mughrabi. Dalal Mughrabi var en militant anhängare av PLO under sin livstid och deltog bland annat i terrordådet på Coastal Road i Israel, i vilket 38 civila israeler dog.

Flera länder har avbrutit sina respektive samarbeten med kvinnoorganisationen Womens Affairs Technical Committee som i sin tur stöttar Dalal Mughrabi kvinnocenter. Enligt uppgifter i medierna i augusti bekräftade UD i en skriftlig kommentar att UD stoppat sina utbetalningar till kvinnoorganisationen WATC

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att bistånd inte går till organisationer som uttrycker sitt stöd till terrorister?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:814 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet

Lövin

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:814 av Margareta Cederfelt (M)

Ökade krav och villkor i palestinskt bistånd

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att säkerställa att bistånd inte går till organisationer som uttrycker sitt stöd till terrorister.

Jag har tidigare besvarat ett antal liknande frågor om biståndet till Palestina. Jag vill därför inledningsvis hänvisa till svar på riksdagsfrågorna 2017/18:474, 2017/18:385, 2016/17:1515, 2016/17:1516 och 2016/17:126.

Sveriges bistånd till Palestina har ett överordnat syfte: att bidra till ett demokratiskt, självständigt, sammanhängande och livskraftigt Palestina, som existerar sida vid sida med Israel i fred och säkerhet. Svenskt bistånd går inte till finansiering av terrorism.

Sveriges stöd till den Palestinska myndigheten kanaliseras via internationella organisationer såsom Världsbanken och FN, i enlighet med dessa organisationers regelverk. Sverige ställer i genomförandet av biståndet krav på god kontroll och respekt för mänskliga rättigheter, på åtgärder mot korruption, på arbete för jämställdhet och på fortsatt reformarbete. När oegentligheter i biståndet uppdagas reagerar Sverige och vidtar nödvändiga åtgärder.

WATC fick tidigare stöd genom det så kallade MR/IHL-sekretariatet, ett givarsamarbete i vilket Sverige ingick tillsammans med Schweiz, Nederländerna och Danmark. WATC gav i sin tur stöd till ett lokalt kvinnocenter, som inte var finansierat via MR/IHL-sekretariatet. Efter att projektet avslutats namngav det lokala byrådet centret efter en person som begick ett terroristdåd 1978. När detta uppdagades påtalade Sverige, tillsammans med de andra givarländerna i MR/IHL-sekretariatet, för WATC att namngivningen stod i strid med sekretariatets grundprinciper om att alla partnerorganisationer tydligt måste ta avstånd från hatpropaganda och uppvigling. När WATC inte tog avstånd från kvinnocentrets namngivning beslutade Sverige och de andra givarna inom sekretariatet att avsluta stödet till WATC. Beslutet togs gemensamt av alla givare i enlighet med den beslutsprocess som fanns inom projektet.


Stockholm den 28 februari 2018

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.