Brott och penningtvätt med kryptovalutor

Skriftlig fråga 2017/18:780 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-14
Överlämnad
2018-02-15
Anmäld
2018-02-16
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kryptovalutor som Bitcoin har blivit en grundbult i den nya cyberkriminaliteten. Internationella ligor använder det nya oreglerade systemet för valutahandel för att tvätta pengar de har fått tag på genom kriminella handlingar. SVT och andra medier har även rapporterat att kriminella svenskar använder sig av betalningsmedlet för handel med olagliga varor och för att tvätta pengar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder vidtar regeringen för att stoppa kriminella handlingar och penningtvätt som sker med kryptovalutor, och anser ministern och regeringen att handel med kryptovalutor behöver regleras internationellt med tanke på risken för brott?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:780 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/

01185/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:780 av Robert Hannah (L) Brott och penningtvätt med kryptovalutor

Robert Hannah har frågat mig vilka åtgärder regeringen vidtar för att stoppa kriminella handlingar och penningtvätt som sker med kryptovalutor, och om jag och regeringen anser att handel med kryptovalutor behöver regleras internationellt med tanke på risken för brott.

Jag anser att effektiva åtgärder mot penningtvätt är viktiga för att framgångsrikt kunna bekämpa den organiserade och ekonomiska brottsligheten. Detta sker bland annat genom lagstiftning som dels syftar till att förhindra att de finansiella systemen används för detta ändamål, dels kriminaliserar sådana gärningar när de begåtts.

Vi har i Sverige en modern lagstiftning mot penningtvättsbrott som omfattar såväl pengar som annan egendom som härrör från brott eller brottslig verksamhet. Denna lagstiftning bedöms leva upp till de internationella krav som ställs. I syfte att ytterligare stärka kampen mot denna typ av brottslighet, deltar regeringen aktivt i förhandlingar inom både EU och det globala samarbetet för bekämpning av bl.a. penningtvätt, Financial Action Task Force (FATF). Bl.a. pågår för närvarande förhandlingar inom EU om ett straffrättsligt direktiv om penningtvätt. Vidare har Sverige, från och med den 1 januari 2018, en förstärkt samordningsfunktion mot penningtvätt och finansiering av terrorism vid Polismyndigheten, och därmed förbättrade förutsättningar att möta förändrade metoder från kriminella, som t.ex. användningen av kryptovalutor.

När det gäller den administrativa regleringen så kräver lagen redan idag att alla företag som ägnar sig åt finansiell verksamhet följer penningtvättsregelverket. Detta gäller också växlingsplattformar som i den virtuella världen möjliggör växling mellan virtuella valutor, såsom bitcoin, och riktiga valutor. Sådana aktörer måste känna sina kunder och rapportera misstänkta transaktioner. De kommande förändringarna av EU:s fjärde penningtvättsdirektiv kommer att innebära förändringar i regelverket rörande växlingsplattformar och tillhandahållare av plånböcker för virtuella valutor i syfte att bekämpa just penningtvätt och finansiering av terrorism.

Jag vill i detta sammanhang även upplysa om att förhandlingar för närvarande pågår inom EU om ett direktiv om bekämpning av bedrägeri och förfalskning som rör andra betalningsmedel än kontanter. Detta instrument omfattar såväl fysiska som icke fysiska betalningsmedel och innehåller bestämmelser som försvårar för kriminella att göra vinster som exempelvis kan användas för att finansiera ytterligare brottslig verksamhet.

Stockholm den 28 februari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.