Etableringstiden för nyanlända

Skriftlig fråga 2017/18:529 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-21
Överlämnad
2017-12-21
Besvarad
2018-01-04
Sista svarsdatum
2018-01-04
Svarsdatum
2018-01-04
Anmäld
2018-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson har lovat att nyanlända flyktingar ska vara i arbete eller utbildning efter två år. I en intervju i Sveriges Radio i februari 2015 menade ministern att detta var en realistisk målsättning och att lösningen för att åstadkomma det var så kallade snabbspår. Senare tillkom praktiksatsningen 100-klubben.

Nu visar ny statistik redovisad i bland annat Svenska Dagbladet att endast var tjugonde nyanländ har en anställning utan subvention efter två år; det är en siffra som inte har förändrats på fem år. Alltjämt tar det 7–9 år innan ens hälften av de nyanlända flyktingarna förväntas vara i förvärvsarbete.

Regeringens flaggskepp snabbspår lyfter inte. Endast ca 1 300 deltagare ingår i insatsen (ögonblicksbild), enligt Arbetsförmedlingens senaste återrapportering. Det motsvarar ungefär 1,5 procent av samtliga deltagare i etableringsuppdraget. Samtidigt kvarstår implementeringsproblem och problem med att identifiera rätt deltagare, enligt branschföreträdare.

Även regeringens satsning 100-klubben visar nedslående resultat. 70 procent av praktikanterna har gått tillbaka till arbetslöshet efter praktikperioden. Endast 173 individer har fått ett riktigt arbete efter avslutad insats.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att korta etableringstiden för nyanlända och minska arbetslösheten bland utrikes födda?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:529 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)



A2017/02485/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:529 av Lars Beckman (M)
Etableringstiden för nyanlända

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att korta etableringstiden för nyanlända och minska arbetslösheten bland utrikes födda.

Sedan regeringen tillträdde är det mer än 200 000 fler som har arbete. Omkring 70 procent av sysselsättningsökningen har tillkommit bland utrikes födda. Sysselsättningsgraden bland utrikes födda är nu den högsta sedan 2005. Den officiella arbetslöshetsstatistiken från SCB visar även att arbetslösheten minskat tydligt.

Vi ser samtidigt en ökning av antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Detta är en väntad utveckling i spåren av det mycket stora flyktingmottagandet under 2015. Det understryker vikten av att tiden i etablering används effektivt.

Ett nytt regelverk för nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet träder ikraft den 1 januari 2018. Det nya regelverket stärker Arbetsförmedlingens möjligheter att ge rätt insatser utifrån individens behov samtidigt som kraven på individen tydliggörs. I den svenska modellen står rättigheter och skyldigheter i balans, lika för alla. Den förra regeringen införde en rättighet för nyanlända att få de av insatser för etablering, denna regering tillför en skyldighet att delta. Den 1 januari 2018 införs också en utbildningsplikt för nyanlända.

Möjligheten till en subventionerad anställning utgör en viktig väg till jobb för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Regeringen reformerar systemet för de subventionerade anställningarna. Ett flertal anställningsstöd slås samman till ett enhetligt mer kraftfullt stöd – introduktionsjobb.

Extratjänsterna och moderna beredskapsjobb är vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända och långtidsarbetslösa. I slutet av november hade fler än 4 900 kvinnor och ungefär lika många män en sådan anställning med stöd. Framförallt kommunerna har nyttjat möjligheten till extratjänster, som är till fördel både för dem som tar del av satsningen och för verksamheterna som får ett viktigt tillskott.

Totalt 5 585 personer hade påbörjat ett snabbspår fram till november månad. Snabbspåren är för nyanlända som har kompetens inom vissa bristyrken. I dag finns 14 snabbspår för bland andra lärare, läkare, målare, lastbilsförare och samhällsvetare. Arbetsförmedlingen tar nu fram lokala spår till jobb i samarbete med kommunerna.

Arbetsmarknadens parter är centrala aktörer för att grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden ska komma i arbete. De har spelat en avgörande roll för snabbspåren för nyanlända. Regeringen välkomnar att fack och arbetsgivarorganisationer nu har träffat en principöverenskommelse om så kallade etableringsjobb i syfte att göra det lättare för bland annat nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Regeringen har inlett en dialog med parterna.

Att fortsatt höja sysselsättningsgraden bland utrikes födda, i synnerhet kvinnor, och att bryta långvarig arbetslöshet är högt prioriterade frågor för regeringen. Vi har genomfört en rad strukturreformer och avser att göra mer för att alla som kan jobba ska jobba.

Stockholm den 2 januari 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.