Till innehåll på sidan

Barns rätt till information samt kontakt med en frihetsberövad förälder

Skriftlig fråga 2017/18:387 av Linda Snecker (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-04
Överlämnad
2017-12-05
Anmäld
2017-12-06
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt 5 kap. 7 § hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och 6 kap. 5 § patientsäkerhetslagen (PSL) finns det en skyldighet för vården att särskilt beakta barns behov av information, råd och stöd när en förälder eller någon annan som barnet bor med vårdas för missbruk, psykiatriska problem, allvarlig sjukdom eller oväntat avlider. Inom de rättsvårdande myndigheterna finns däremot inte denna skyldighet.

För de flesta barn innebär ett frihetsberövande en separation från en viktig vuxen, vilket troligtvis påverkar barn på ett annat sätt än andra former av föräldraförlust. Barn blir ofta förvirrade över sina känslor och osäkra på hur de ska sörja förlusten av en förälder som visserligen fortfarande lever men som är fysiskt frånvarande. Det unika för barn till frihetsberövade jämfört med andra barn som förlorar en förälder är att deras förlust är associerad med stigma och skam. För att undvika stigmatisering är det vanligt att familjer till intagna håller situationen hemlig, i många fall även för barnen.

Barn till frihetsberövade löper högre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Kriminalvården arbetar på ett positivt sätt för att bevara föräldraskapet även under anstaltsperioden. Det finns bland annat specialanpassade familjerum med övernattningsmöjligheter. Även initiativet med hemsidan Insidan som riktar sig till barn med en frihetsberövad förälder är mycket glädjande. Problematiken är att det under hela rättsprocessen, men framför allt under häktningsperioden, endast finns små möjligheter för barn att ha kontakt med en häktad förälder.

Sverige har i ett internationellt perspektiv långa häktningar, och användandet av restriktioner är omfattande. Sverige har sedan 1991 återkommande fått kritik av FN:s tortyrkommitté angående den utbredda isoleringen på häkten. Tiden då ett barn inte kan ha någon som helst kontakt med eller få information om sin förälder kan bli väldigt lång. Under hela rättsprocessen finns det inte någon lagstadgad möjlighet för barn att få information eller kontakt med sin förälder. Om föräldern däremot hade vårdats inom sjukvårdens ramar hade barnet informerats i enlighet med HSL och PSL. Ett barn borde ha rätt att få information och ha kontakt med sin förälder oavsett om föräldern är sjuk eller misstänkt för brott.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ och lagstiftningsåtgärder är ministern beredd att vidta för att underlätta för barn att ha kontakt med en frihetsberövad förälder och för att säkerställa att barn får information?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:387 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:387 av Linda Snecker (V)
Om barns rätt till information samt kontakt med en frihetsberövad

Linda Snecker har frågat mig om vilka initiativ och lagstiftningsförslag regeringen är beredd att vidta för att barn ska ha kontakt med en frihetsberövad förälder och för att säkerställa att barn får information.

Jag vill inleda med att säga att också min uppfattning är att Kriminalvården genom sitt arbete på ett positivt sätt bidrar till att relationen förälder barn kan upprätthållas även under tiden i anstalt och häkte. Ett barnperspektiv är också en av utgångspunkterna i häkteslagen och fängelselagen. Av lagarnas förarbeten framgår bl.a. att Kriminalvården särskilt ska uppmärksamma ett barns behov och rättigheter i sin egenskap av nära anhörig till en intagen.

Kriminalvården har också möjlighet att lämna statsbidrag till ideella organisationer som bedriver sådant arbete inom kriminalvårdens område som är ägnat att främja dömdas återanpassning till samhället. En av de organisationerna som får statsbidrag är Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse (BUFFF) som bl.a. arbetar för att synliggöra och förbättra förhållandena för barn vars föräldrar är aktuella inom kriminalvården.

Regeringen avser att under våren överlämna en proposition till riksdagen med förslag till en lag om inkorporering av FN:s konvention av barnets rättigheter. Inkorporeringen förväntas bl.a. bidra till att synliggöra barnets rättigheter och skapa en grund för ett mer barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet där barnet i högre grad hamnar i fokus i de situationer som gäller barn. Lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2020.

Barnperspektivet är viktigt i alla frågor som rör barn. När det gäller barn till frihetsberövade föräldrar är det barnets rätt till sina föräldrar som är grundläggande och kontakten mellan barn och föräldrar ska ske på ett säkert och tryggt sätt för barnet. Detta innebär bland annat att ett barns kontakt med en frihetsberövad förälder alltid måste balanseras mot kraven på säkerhet. Ett väl avvägt barnperspektiv innebär att hänsyn tas till ett barns integritet och rätt till sin förälder och behovet av stöd och hjälp.

Häktes- och restriktionsutredningen har lämnat förslag som innebär nya alternativ till häktning, begränsning av häktningstiderna, lagstiftad rätt till mänsklig kontakt och särskilda regler för frihetsberövade barn. Regeringen arbetar med förslagen i utredningen.

Rättsväsendets myndigheter ställs ofta inför överväganden som kan ha stor inverkan på enskilda. Att barnperspektivet kan få genomslag i myndigheternas verksamheter är en angelägen fråga för regeringen vilket också återspeglas i våra åtgärder på detta område.

Stockholm den 11 december 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.