Vardagsbrott som inte klaras upp

Skriftlig fråga 2017/18:1184 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-13
Överlämnad
2018-04-16
Anmäld
2018-04-17
Svarsdatum
2018-04-25
Sista svarsdatum
2018-04-25
Besvarad
2018-04-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Mellan den 19 december 2016 och den 31 oktober 2017 beslutade sig en Icahandlare i Sätra i Stockholm för att anmäla alla brott som uppdagades i butiken. Totalt resulterade detta i 50 anmälningar. Hela 39 stycken avskrevs eller blev nedlagda. Endast tre stycken ledde till fällande domar. Hela resultatet har nu publicerats i rapporten Förundersökning nedlagd.

Även den här typen av brott måste såklart prioriteras och klaras upp. Handlare måste kunna bedriva verksamhet på ett säkert sätt, samtidigt som kunderna måste kunna känna trygghet när de går till affären. Vardagsbrott såsom dessa är mycket skrämmande för både personal och kunder. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler vardagsbrott såsom mindre tillgreppsbrott ska klaras upp?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1184 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:1184 av Boriana Åberg (M)
Vardagsbrott som inte klaras upp

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler vardagsbrott, såsom mindre tillgreppsbrott, ska klaras upp.

Regeringen och jag arbetar på flera olika sätt för att förbättra brottsbekämpningen, bland annat gällande tillgreppsbrott. I januari i år gav jag en utredare i uppdrag att utreda och lämna förslag på vissa straffrättsliga åtgärder som kan vidtas för att markera en skärpt syn på den organiserade tillgreppsbrottsligheten. I uppdraget ingår att överväga om och i så fall hur personer som har begått brott eller på annat sätt misskött sig, vid straffansvar ska kunna stängas ute från butikslokaler och andra liknande platser dit allmänheten har tillträde. Uppdraget ska redovisas senast den 18 januari 2019. Vidare gav regeringen i februari Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen i uppdrag att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige.

Det är viktigt att personer som begår brott möts av en snabb och tydlig reaktion från rättsväsendet. En utredare har därför haft i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder som leder till en snabbare lagföring av brott, vilket redovisades den 18 april. I slutet på januari inleddes också på regeringens uppdrag en försöksverksamhet inom rättsväsendet med ett snabbförfarande i brottmål. Snabbförfarandet är inriktat på vanligt förekommande mängdbrott, såsom stöld i butik. Målsättningen är att lagföringstiden ska kunna kortas från i dag genomsnittliga 22 veckor till 2–6 veckor. Det ska möjliggöras bl.a. genom förändrade arbetsmetoder vid Polismyndigheten, där utredningsarbetet ska inriktas på omedelbara utredningsåtgärder i samband med brottet. Brottsförebyggande rådet följer och utvärderar försöksverksamheten.

Polismyndigheten arbetar även aktivt för att i samverkan med handeln förebygga butikstillgrepp och öka tryggheten för butiksanställda. En särskild arbetsmetod har tagits fram för detta, kallad Trygg i butik, som har visat på positiva resultat. Under 2017 tog Polismyndigheten fram ett metodstöd i syfte att sprida arbetssättet i hela landet.

Trygg i butik illustrerar värdet av riktade brottsförebyggande insatser som involverar lokalsamhället. Regeringens brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, riktar sig till en bred målgrupp och betonar behovet av att många olika aktörer bidrar i det förebyggande arbetet.

Samtidigt är det en prioriterad fråga för regeringen att det polisiära arbetet stärks och att fler poliser kan bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i hela landet. Vi har därför också aviserat kraftfulla resursförstärkningar till Polismyndigheten under kommande år.

Stockholm den 25 april 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.