Rättssäkerhet för arbetskraftsinvandrare

Skriftlig fråga 2016/17:838 av Erik Bengtzboe (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-14
Överlämnad
2017-02-14
Anmäld
2017-02-15
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Återigen nås vi via medierna av nyheter om rättslösheten för arbetskraftsinvandrare till Sverige. Det handlar om hederliga, hårt arbetande människor som inte har gjort något fel utan tvärtom bidrar till vårt gemensamma välstånd och som ändå riskerar att utvisas ur landet.

Det senaste exemplet rör Khaled Medhat Atta. Han är 39 år och är från Eskilstuna. Han har en god utbildning och ett bra jobb på Volvo CE. Han betalar skatt och bidrar till välfärden. Men ändå tänker nu svenska myndigheter utvisa honom. Detta på grund av ett mindre fel eller misstag från en tidigare arbetsgivare. Ett fel eller misstag som Khaled Medhat Atta inte själv har någon kontroll över.

Bland svenska arbetsgivare säger sex av tio att man har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Arbetskraftsinvandrare som Khaled Medhat Atta är med andra ord oerhört viktiga för att svensk arbetsmarknad ska fungera. Men hur ska svenska företag våga rekrytera utländsk, behövlig arbetskraft om man inte kan lita på att de får stanna i landet? Hur ska utländsk arbetskraft som behövs i Sverige våga söka sig hit om det är så här man sedan behandlas?

Riksdagen fattade i fjol beslut om ett tillkännagivande som kräver att regeringen ser över regelverket för att kunna trygga rättssäkerheten för de arbetskraftsinvandrare som riskerar utvisning till följd av mindre felaktigheter som någon arbetsgivare bortom deras kontroll ansvarat för. I väntan på agerande från regeringen fortsätter dock svenska myndigheter att utvisa hårt arbetande människor som behövs på den svenska arbetsmarknaden. Deras rättssäkerhet är obefintlig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att garantera arbetskraftsinvandrares rättssäkerhet och när?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:838 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/01477/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:838 av Erik Bengtzboe (M) Rättssäkerhet för arbetskraftsinvandrare

Erik Bengtzboe har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att garantera arbetskraftsinvandrares rättssäkerhet och när.

Jag instämmer i vad Erik Bengtzboe skriver om vikten av en väl fungerande kompetensförsörjning för svenska företag och för Sverige som kunskapsnation. Sverige behöver ett system för arbetskraftsinvandring som möter de behov som finns av att rekrytera kompetens utomlands, samtidigt som utländska arbetstagare skyddas mot utnyttjande.

Erik Bengtzboe tar upp ett enskilt fall. Det är Migrationsverket som fattar beslut om arbetstillstånd. Som minister varken kan eller får jag uttala mig i enskilda ärenden. Jag kan och får inte heller ingripa i eller försöka påverka hur en myndighet eller domstol hanterar enskilda ärenden. Jag vill emellertid poängtera att det är viktigt att reglerna är förutsägbara och tydliga, så att fel inte uppstår. Samtidigt är det viktigt att inte ha regler som leder till lönedumpning eller som underlättar för oseriösa arbetsgivare att fuska med anställningsvillkoren.

Jag vill erinra om att det gällande regelverket togs fram av den förra borgerliga regeringen. Då detta regelverk har visat sig innehålla stora brister så har regeringen vidtagit en rad åtgärder i syfte att få till stånd både en snabb hantering av arbetstillstånd och goda kontroller i syfte att motverka missbruk. En av dessa åtgärder var att sommaren 2015 tillsätta utredningen Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden (Dir. 2015:75). Strax innan jul tog jag emot utredningens betänkande (SOU 2016:91). Ett av utredningens förslag är att arbetsgivarna ska få möjlighet att rätta till brister i villkoren innan en förlängningsansökan lämnas in. Syftet med förslaget är att ge seriösa arbetsgivare möjlighet att rätta till eventuella misstag så att arbetstagaren ska kunna beviljas förlängning av sitt arbetstillstånd.

Remissinstansernas synpunkter på utredningens förslag behandlas just nu inom Regeringskansliet. Regeringen har ambitionen att vidta nödvändiga åtgärder för att komma tillrätta med problem av den typ som tas upp i frågan.

Stockholm den 22 februari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.