Kösituationen på Sis

Skriftlig fråga 2016/17:799 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-02
Överlämnad
2017-02-03
Anmäld
2017-02-14
Svarsdatum
2017-02-15
Sista svarsdatum
2017-02-15
Besvarad
2017-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Att bo på ett särskilt behandlingshem för unga, ett Sis-hem, kan bli aktuellt bland annat för barn och unga som lever ett destruktivt liv med droger och brottslighet. Likaså för barn och unga vars föräldrar inte klarar att ta hand om dem.

Brist på platser på Sis-hem är ett problem. I november 2016 konstaterade generaldirektören på Statens institutionsstyrelse, Sis, som ansvarar för Sis-hemmen, att det förelåg svårigheter att anvisa platser. Han konstaterade samtidigt att en stor del av den kapacitetsutökning som nu sker inom Sis verksamheter förväntas bli klar först under år 2018.

Kösituationen vad gäller platser på Sis-hem har också under hösten 2016 uppmärksammats särskilt av Justitieombudsmannen.

Det är självklart av stor vikt att det i tillräcklig omfattning finns lämpliga boenden för barn och unga med svåra problem.

Min fråga till statsrådet Åsa Regnér är:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att säkerställa att det nu under år 2017 finns platser på Sis-hem i tillräcklig utsträckning för barn och unga med svåra problem?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:799 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/00711/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:799 av Elisabeth Svantesson (M) Kösituation på SiS

Elisabeth Svantesson har frågat mig om vad jag och regeringen gör för att säkerställa att det nu under år 2017 finns platser på Sis-hem i tillräcklig utsträckning för barn och unga med svåra problem?

Statens institutionsstyrelse (SiS) bedriver individuellt anpassad tvångsvård för barn och ungdomar med psykosociala problem och för vuxna med missbruk. Därtill bedriver SiS sluten ungdomsvård. SiS har ett viktigt uppdrag att bedriva vård för barn, ungdomar och klienter vars vårdbehov inte kan tillgodes i andra vårdformer.

SiS är, enligt 12 § lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, skyldig att anvisa plats vid ett särskilt ungdomshem om social-nämnden beslutat att den unge ska beredas vård vid ett sådant hem. Under 2015 och 2016 har SiS på ungdomssidan haft en efterfrågan på vårdplatser som saknar motsvarighet i myndighetens historia vilket vid flera tillfällen lett till att SiS inte kunnat anvisa plats utan dröjsmål.

Jag delar frågeställarens uppfattning om att det är allvarligt när barn och unga i behov av vård på ett särskilt ungdomshem inte skyndsamt har kunnat anvisas plats. Då vården ställer höga krav vad gäller personalens kompetens, lokalernas utformning och säkerhet har det varit svårt för SiS att utöka antalet platser i samma takt som efterfrågan ökat. SiS har sedan 2015 arbetat intensivt med att utöka antalet platser och har under de två senaste åren skapat cirka 100 nya platser inom ungdomsvården. SiS ser behov av ytterligare vårdplatser och arbetar för att ytterligare utöka kapaciteten.


En grundförutsättning för att SiS ska kunna möta den ökade efterfrågan är att myndigheten har resurser för detta. Förvaltningsanslaget har också ökats med 40 miljoner kronor 2017 och regeringen föreslår ytterligare 10 miljoner kronor från och med 2018 för att SiS ska ha goda förut-sättningar att bedriva sin verksamhet. Jag kan samtidigt konstatera att Moderaterna i sin budgetmotion föreslog en minskning av pris- och löneuppräkningen som istället innebär en minskning av SiS anslag med cirka fyra miljoner kronor 2017.

Stockholm den 15 februari 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.