Korruption i Sverige

Skriftlig fråga 2016/17:1814 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-16
Överlämnad
2017-08-16
Besvarad
2017-08-30
Sista svarsdatum
2017-08-30
Svarsdatum
2017-08-30
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Inom en kort period har flertalet rapporter om möjlig korruption och mutbrott uppdagats. Senast skrev medierna om hur polisens representanter haft ett olämpligt tätt samröre med det bolag som vann en upphandling om svenska pass. Dessutom kan en rad andra händelser läggas till listan. Bland annat har Fortifikationsverket polisanmält en före detta anställd för möjlig korruption. Högt uppsatta personer från Statens fastighetsverk misstänks ha varit inblandade i en korruptionshärva. Samt att minst tio anställda på Sjöfartsverket i Östergötland misstänks ha tagit emot mutor.

Sverige har en historia av låg korruption, och så bör det förbli.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi följande:

 

Vilka nya åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att minska korruptionen i Sverige?  

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1814 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Dnr Fi2017/03199/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1814 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Korruption i Sverige

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig vilka nya åtgärder jag och regeringen avser vidta för att minska korruptionen i Sverige.

Sverige har en låg grad av korruption i jämförelse med andra länder – det ska vi värna. Jag instämmer helt i Cecilie Tenfjord-Toftys uppfattning att Sverige ska förbli ett land med låg korruption.

För att säkerställa förtroendet för staten, inklusive våra myndigheter, har regeringen under året stärkt arbetet med att motverka korruption. Statskontoret fick i våras i uppdrag av regeringen att inom ramen för arbetet med en god förvaltningskultur särskilt utveckla och intensifiera arbetet med att upptäcka och förebygga korruption och andra oegentligheter i staten. Särskild uppmärksamhet ska riktas mot de myndigheter som gör stora inköp eller verkar nära byggbranschen. Vidare har Statskontoret inrättat ett nätverk mot korruption som i stort sett alla myndigheter har anslutit sig till. Statskontoret utarbetar dessutom riktlinjer för hur statliga myndigheter kan arbeta för att underlätta för anställda, uppdragstagare, leverantörer och kunder som vill meddela misstankar om korruption. Regeringen har också gett Statskontoret i uppdrag att göra en översyn av hur Statens fastighetsverk arbetar med en god förvaltningskultur. Därutöver har Ekonomistyrningsverket fått i uppdrag att se över vissa myndigheters tillämpning av förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll. En viktig målsättning med den Nationella upphandlingsstrategin, som regeringen tagit fram, är att alla upphandlande myndigheter och enheter bör ha interna riktlinjer för hur de motverkar förekomsten av korruption och jäv i upphandlingar.

Att motverka korruption och andra oegentligheter inom den offentliga sektorn är en prioriterad åtgärd för regeringen. Regeringen följer därför myndigheternas arbete mot korruption och kommer vidta de åtgärder som behövs.

Stockholm den 29 augusti 2017

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.