Lagliga aborter i Latinamerika

Skriftlig fråga 2016/17:1406 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-12
Överlämnad
2017-05-16
Anmäld
2017-05-17
Sista svarsdatum
2017-05-24
Svarsdatum
2017-05-29
Besvarad
2017-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det är totalförbjudet att utföra aborter i sju länder i Latinamerika. Där spelar det ingen roll om det handlar om en våldtäkt eller om graviditeten medför hälsorisk för kvinnan. Amnesty rapporterar att det inte är ovanligt att kvinnor som blivit våldtagna och som ändå väljer att utföra illegala aborter utsätts för tortyr. 

I några av dessa länder, Chile, Honduras, El Salvador och Dominikanska republiken, har det i parlamenten under våren förts diskussioner om att eventuellt tillåta aborter i fall där det i dagsläget är totalförbjudet. Det är viktigt att denna mycket viktiga kamp för kvinnors rättigheter får ett brett stöd från omvärlden. Det gäller inte minst Sveriges regering, som har ett långt engagemang i regionen och en uttalat feministisk utrikespolitik. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt avser ministern att ta detta tillfälle i akt och stödja utvecklingen för rätten till säkra och lagliga aborter i Latinamerika?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1406 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1406 av Birgitta Ohlsson (L) Lagliga aborter i Latinamerika

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att stödja utvecklingen för rätten till säkra och lagliga aborter i Latinamerika. Det är mycket riktigt så att det idag pågår diskussioner i flera latinamerikanska länder om en avkriminalisering av abort. Det handlar i regel om att tillåta abort i vissa fall, till exempel vid våldtäkt, incest, allvarliga skador på fostret, eller när kvinnans liv är i fara.

I Chile har regeringen presenterat ett lagförslag om avkriminalisering som ligger för beslut i landets parlament. Även i Dominikanska republiken debatteras en reform av straffrätten i syfte att tillåta abort i vissa fall. Presidenten i Dominikanska republiken har vid flera tillfällen lagt veto mot reformförslag som godkänts i kongressen men som inte har ansetts ge tillräckligt skydd för kvinnors och flickors rättigheter.

I Honduras har frågan kommit upp för diskussion i parlamentet i samband med reformen av landets brottsbalk. Regeringen föreslog ingen förändring av nuvarande lagstiftning medan ett flertal oppositionspartier önskade införa tre undantag för vilka abort skulle möjliggöras. Parlamentsdebatten väckte starka reaktioner från kyrkan samt medborgerliga protester mot abort. Den 4 maj röstade kongressen mot ändringsförslaget.

I El Salvador är ett förslag att avkriminalisera abort under vissa omständigheter under beredning i parlamentet. Debatten i media domineras av motståndare till förändringsförslagen. Samtidigt pågår ett flertal rättsprocesser mot kvinnor som utfört eller försökt utföra abort.

Sveriges feministiska regering står med kraft upp för kvinnors och flickors självklara rätt att bestämma över sin egen kropp och tillgången till säker och laglig abort. Det partiöverskridande samarbetet i riksdagen kring dessa frågor är en unik tillgång, likaså stödet från ett starkt, engagerat och kunnigt civilsamhälle. Sverige är en av de främsta givarna globalt inom SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) och arbetet för säkra och lagliga aborter. Svenskt stöd inom området utgör cirka 60 procent av svenskt hälsobistånd genom Sida och nästan

7 procent av det totala utvecklingssamarbetet. I linje med detta är frågan om kvinnors fulla åtnjutande av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter alltid del av den bilaterala dialogen med länderna i regionen.

Vidare ger Sverige stöd till olika initiativ och projekt som arbetar med SRHR generellt och abortfrågan specifikt. Organisationer från det svenska civilsamhället som verkar i Latinamerika samarbetar med nationella och regionala partners. Dominikanska republiken är ett av de länder i regionen som omfattas av RFSU:s stöd till projektet Abortinitiativet, som drivs tillsammans med det regionala kontoret för International Planned Parenthood Federation. Syftet är att förbättra tillgången till säkra aborter och ändra lagstiftningen till stöd för kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. I samtliga bilaterala strategier för utvecklingssamarbetet i regionen ingår jämställdhet och SRHR som prioriterade områden.

Det bilaterala samarbetet mellan Chile och Sverige är mycket brett och det finns ett särskilt samförståndsavtal om jämställdhet. Under Chiles statsbesök i maj förra året höll Sveriges regering, genom värdskapet av

Sr Regnér och Sr Wikström, en dialog om jämställdhet och jämlikhet. Samma ministrar har även under sina besök i Chile tagit upp Sveriges position vad gäller rätten till abort.

I El Salvador har ambassaden arrangerat ett flertal event med initiativtagarna till lagförslaget om avkriminalisering av abort. SRHR lyfts kontinuerligt i Sveriges politiska dialog med länderna i regionen, bland annat under kabinettssekreterare Söders besök i Tegucigalpa och San Salvador i april förra året. Ambassaden i Guatemala bereder för närvarande ett stöd för mänskliga rättigheter i Honduras och El Salvador där SRHR beaktas.

Stockholm den 29 maj 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.