Till innehåll på sidan

Förslaget om slopad övernattbefordran och dess konsekvenser för företag på landsbygden

Skriftlig fråga 2016/17:1071 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-17
Överlämnad
2017-03-21
Anmäld
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Förra våren kom delbetänkandet till 2015 års postlagsutredning med titeln Som ett brev på posten (SOU 2016:27) i vilket det bland annat föreslås att dagens krav på övernattbefordran av post ska slopas till förmån för ett tvådagarskrav.

Förslaget bedöms få mycket negativa konsekvenser för landsbygden och speciellt för företagare inom e-handeln där och därmed svenska arbetstillfällen.

Ett flertal landsbygdsorienterade organisationer samt kommuner och regioner har därför kraftig vänt sig emot regeländringarna. Nämnas kan LRF, Småföretagarna, Skärgårdarnas Riksförbund, Svensk Handel och Småkom.

Älvdalens kommun skriver till exempel att deras företag har krav från såväl leverantörer som kunder på snabba leveranser av produkter eller tjänster. För att de här företagen ska kunna inte bara överleva utan också utvecklas för att kunna anställa, måste deras postgång fungera.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser statsrådet och regeringen att gå vidare med utredningens förslag kring slopad övernattbefordran?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1071 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/02200/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1071 av Lotta Finstorp (M) Förslaget om slopad övernattbefordran och dess konsekvenser för företag på landsbygden

Lotta Finstorp har frågat mig om jag och regeringen avser att gå vidare med utredningens förslag kring slopad övernattbefordran.

Först vill jag betona att det är mycket viktigt för regeringen att det finns en posttjänst av god kvalitet i hela landet, som är kostnadseffektiv och i så stor utsträckning som möjligt motsvarar hushållens och företagens behov. För att kunna säkerställa att postlagstiftningen är ändamålsenlig både i dag och framför allt i framtiden, så att det även i framtiden kommer finnas en posttjänst, måste postlagstiftningen kunna förändras i takt med tiden och samhällsutvecklingen. Regeringen håller just nu på att ta ställning till hur vi ska gå vidare med postutredningens förslag och det är ett arbete jag inte kan föregripa.

Stockholm den 28 mars 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.