Abortlagstiftningen

Skriftlig fråga 2015/16:308 av Emma Henriksson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-12
Överlämnad
2015-11-12
Anmäld
2015-11-13
Svarsdatum
2015-11-25
Sista svarsdatum
2015-11-25
Besvarad
2015-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Enligt den svenska abortlagen från 1974 får abort efter den 18:e graviditetsveckan endast utföras om Socialstyrelsen har givit tillstånd baserat på att synnerliga skäl föreligger. Ett sådant tillstånd får enligt lagen inte ges om det finns anledning att anta att fostret kan vara livsdugligt.

Allteftersom medicinska framsteg har gjorts som innebär att för tidigt födda barn kan räddas tidigare har därmed gränsen för när tillstånd beviljas flyttats nedåt. I dag går den gränsen vid 22 veckor. Att det är just där gränsen går är inte något vi politiskt fastställer, utan det beslutet vilar i händerna på professionen som har att se till att abortlagen följs.

Det finns nu tecken på att barn har kunnat räddas strax innan fostret har blivit 22 veckor, och bland annat Statens medicinsk-etiska råd har aktualiserat frågan om att det finns skäl för Socialstyrelsens rättsliga råd att se över tillämpningen.

Kristdemokraterna står bakom abortlagen och menar att det är helt korrekt att gränsen för när sena aborter kan beviljas följer den medicinska utvecklingen. Det är bra att professionen tar ansvar för att lagen upprätthålls och att tidsgränsen för abort inte blir föremål för politiska bedömningar.

Tyvärr förefaller det som att Socialdemokraterna inte längre står upp för vår nuvarande abortlag. I Sveriges Radio onsdagen den 11 november 2015 uttalade socialutskottets vice ordförande Anna-Lena Sörenson att det inte självklart ska vara så att gränsen för livsduglighet fortsatt ska vara gränsen för när abort kan beviljas.

Min fråga till statsrådet Gabriel Wikström är:

 

Står statsrådet och regeringen bakom den nuvarande abortlagstiftningen där gränsen för när abort kan beviljas styrs av när fostret kan antas vara livsdugligt?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:308 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2105/07324/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:308 av Emma Henriksson (KD) Abortlagstiftningen

Emma Henriksson har frågat mig om regeringen står bakom den nuvarande abortlagstiftningen där gränsen för när abort kan beviljas styrs av när fostret kan antas vara livsdugligt.

Jag vill inleda mitt svar med att tydliggöra att jag står bakom den svenska abortlagstiftningen. Kvinnans rätt till sin egen kropp är en förutsättning för hennes frihet och makt över sitt liv. Att det är fastlagt i lag att kvinnor får fram till och med den 18 graviditetsveckan själv besluta om abort är därför en mycket viktig princip för mig.

Efter den 18 graviditetsveckan får abort endast utföras efter att Socialstyrelsen har lämnat tillstånd. Abortlagen är tydlig med att ett sådant tillstånd inte får ges om det finns anledning att anta att fostret är livsdugligt. Det ligger på Rättsliga rådet att genomföra bedömningar när detta är fallet. Denna bedömning görs utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Det sker hela tiden framsteg inom alla hälso- och sjukvårdens områden som gör att tidigare ställningstagande om vilka behandlingsmetoder som är möjliga måste omprövas. Inom detta område är det en uppgift för Rättsliga rådet att följa utveckling och därefter anpassa sina beslut. Jag ser inga skäl att frångå denna ordning.

Stockholm den 25 november

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.