Polisernas arbetssituation

Skriftlig fråga 2015/16:1279 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-25
Överlämnad
2016-05-26
Anmäld
2016-05-27
Svarsdatum
2016-06-01
Sista svarsdatum
2016-06-01
Besvarad
2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tyvärr har många poliser slutat sina tjänster på sistone. Under fjolåret hade 832 anställda lämnat in sina polislegitimationer. I år har uppsägningarna fortsatt i samma höga takt och ytterligare 144 har lämnat yrket under januari och februari.

Den största förändringen är de ökade avhoppen bland poliser som är yngre än 40 år. Under förra året slutade 121 anställda i den åldersgruppen jämfört med 33 under 2010.

Det är en sorglig utveckling. Skickliga och erfarna poliser har en viktig samhällsfunktion. Polisyrket behöver utvärderas så att inte fler slutar sina tjänster.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att inte fler poliser lämnar sina tjänster?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1279 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/04113

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1279 av Thomas Finnborg (M) Polisernas arbetssituation

Thomas Finnborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att inte fler poliser lämnar sina tjänster.

Ombildningen av svensk polis är en av de mest omfattande organisationsförändringarna inom staten på många år. Den innebär stora interna omflyttningar av såväl personal som verksamheter, samtidigt som det ordinarie polisarbetet ska löpa på som vanligt. Ombildningen påverkar alla som arbetar inom polisen och jag kan förstå den oro och frustration som kan uppstå. Om polisanställda väljer att sluta på myndigheten på grund av frustration är det förstås beklagligt.

Personalomsättningen bland poliser är dock fortfarande låg i jämförelse med genomsnittet för svensk statsförvaltning. Samtidigt är det av stor vikt att Polismyndigheten är en arbetsplats dit människor söker sig och vill stanna. Det är därför angeläget att Polismyndigheten noga följer och agerar på utvecklingen av personalomsättningen inom myndigheten. Jag förutsätter att Polismyndigheten och arbetstagarorganisationerna har ett konstruktivt samarbete i syfte att långsiktigt utveckla Polismyndigheten på bästa sätt.

Frågan om poliser som lämnar sina tjänster är i grunden en fråga för det delegerade arbetsgivaransvaret för Polismyndigheten. Regeringen ska dock ge polisen så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt. Polismyndigheten lämnade den 29 februari ett budgetunderlag till regeringen, med bedömningen att man behöver öka antalet polisanställda fram till och med 2020. Äskandet bereds i Regeringskansliet inom ramen för budgetprocessen. Regeringen har i vårändringsbudgeten för 2016 föreslagit riksdagen att Polismyndighetens anslag innevarande år ska öka med 283 miljoner kronor.

Vid sidan om detta fortsätter jag naturligtvis att på olika sätt följa Polismyndighetens arbete med ombildningen och viktiga personalfrågor.

Stockholm den 1 juni 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.