Inriktningen på skogspolitiken

Skriftlig fråga 2015/16:1228 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-17
Överlämnad
2016-05-17
Anmäld
2016-05-18
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Nyligen utsåg regeringen nya ledamöter till Skogsstyrelsens styrelse. Eftersom styrelsen är ett viktigt organ för att styra myndigheten är det viktigt att ledamöterna är införstådda med och är beredda att verka för den skogspolitik som riksdagen har beslutat om.

Två ledamöter, Mikael Karlsson – tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen – och Håkan Wirtén – generalsekreterare för Världsnaturfonden –, har båda tidigare på olika sätt ställt krav på omfattande förändringar avseende svensk skogspolitik. De har bland annat krävt ökad statlig styrning av skogen och strävat efter att ytterligare urholka äganderätten genom att begränsa eller helt ta bort rätten till ekonomisk ersättning när skogsägares möjlighet att bruka skogen inskränks.

Enligt vår mening är dagens skogspolitik – särskilt grundanslaget som betonar frihet under ansvar och som balanserar miljömål och produktionsmål – i allt väsentligt välfungerande och väl värd att hålla fast vid.

Det finns en uppenbar risk att regeringen, genom tillsättandet av nya ledamöter med en så tydlig egen agenda, bidrar till en politisering av myndigheten som vore mycket olycklig.

Det vore intressant att få veta dels om regeringen muntligt eller skriftligt gett instruktioner om några ändringar i skogspolitiken till myndigheten, och dels på vilket sätt regeringen har säkerställt att alla ledamöter i styrelsen är beredda att verka enligt den av riksdagen fastslagna inriktningen på skogspolitiken.

Landets drygt 300 000 skogsägare har rätt att få veta hur det ligger till.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att säkerställa att Skogsstyrelsen och dess styrelse i alla delar framgent agerar utifrån den inriktning på skogspolitiken som riksdagen har fastställt?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1228 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/03576/SUN

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1228 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Inriktningen på skogspolitiken

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser säkerställa att Skogsstyrelsen och dess styrelse i alla delar framgent agerar utifrån den inriktning på skogspolitiken som riksdagen har fastställt.

Myndighetsstyrningen är en prioriterad fråga för regeringen. Ett flertal instrument används, bland annat de som fastställts i lag och förordning samt andra regeringsbeslut såsom beslut om regleringsbrev. Uppföljning sker i dialog med myndighetens företrädare i olika former.

De statliga myndigheterna inklusive deras styrelser, som lyder under regeringen, är viktiga redskap för att förverkliga regeringens politik. Styrelsen är inför regeringen kollektivt ansvarig för myndighetens verksamhet. Ledamöterna i en myndighetsstyrelse ska i sitt styrelsearbete stå obundna av olika partsintressen och uteslutande företräda myndigheten och därmed i förlängningen regeringen. Styrelsen sätts samman efter noggrant övervägande med utgångspunkt i kompetensområden, i syfte att uppnå en bred samlad kompetens för hantering av myndighetens uppgifter.

Skogsstyrelsens och dess styrelses uppgift tydliggörs i myndighetens instruktion. En central uppgift är att verka för att landets skogar sköts på ett sådant sätt att de skogspolitiska målen och de miljökvalitetsmål som beslutats av riksdagen kan uppnås. Uppgiften tydliggörs som en del i den löpande myndighetsstyrningen. Inriktningen av skogspolitiken ligger fast.

Stockholm den 24 maj 2016

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.