Drönare i känsliga naturområden

Skriftlig fråga 2015/16:1218 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-16
Överlämnad
2016-05-17
Anmäld
2016-05-18
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

De senaste åren har vi bevittnat en stor ökning av antalet obemannade luftfarkoster, så kallade drönare. Dessa kan enkelt styras från marken av en oerfaren pilot, vilket skapar stora möjligheter men även vissa risker som måste hanteras.

Dagens lagstiftning angående dessa farkoster inriktar sig i huvudsak på hur man får flyga ur ett flygtekniskt perspektiv samt vad som får fotograferas ur ett integritetsperspektiv. Ett perspektiv som inte regleras på samma sätt är luftfart i känsliga naturområden där djurliv kan påverkas av störningar från exempelvis drönare. Enligt en utredning hos riksdagens utredningstjänst (RUT 2016:678) förekommer det därför att man i regelverk för enskilda områden inför reglering av hur man får framföra luftfarkoster såsom drönare i syfte att skydda bland annat fåglars häckning. Där beskrivs också hur känsliga fågelarters häckning kan påverkas negativt av exempelvis en drönare som påverkar fåglars landningar och häckningsplatser.

Utvecklingen av obemannade luftfarkoster är oerhört positiv. För att den ska komma till sin rätt och inte hämmas krävs tydliga förutsättningar för vad som är tillåtet och otillåtet att göra med dessa farkoster. Att det skapas enskilda regleringar för varje enskild nationalpark, fågelskyddsområde, naturreservat och så vidare är därför olämpligt, såväl ur djurlivets perspektiv som för utvecklingen av tjänster kopplade till obemannade luftfarkoster.

Mot bakgrund av bland annat ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa ett enhetligt regelverk i hela landet för hur man får respektive inte får framföra obemannade luftfartyg i känsliga naturområden?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1218 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/03556/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1218 av Erik Ottoson (M) Drönare i känsliga naturområden

Erik Ottoson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa ett enhetligt regelverk i hela landet för hur man får respektive inte får framföra obemannade luftfartyg i känsliga naturområden.

Bestämmelser om möjligheterna att inrätta ett restriktionsområde, dvs. inskränka eller förbjuda luftfart i ett avgränsat område av luftrummet, finns i 1 kap. 8 § luftfartslagen (2010:500). Där framgår bl.a. att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela sådana föreskrifter eller beslut om restriktionsområden som behövs av hänsyn till friluftsliv, natur- eller miljövård. I 1 kap. 4 § luftfartsförordningen (2010:770) pekas Transportstyrelsen ut som denna myndighet.

Nämnda bestämmelser är tillämpliga på alla slags luftfartyg, även på så kallade drönare. Således finns det redan ett enhetligt regelverk för hur luftfart – obemannad eller bemannad – får inskränkas eller förbjudas i Sverige.

Jag kan avslutningsvis nämna att i arbetet med att ta fram EU-gemensamma regler för drönare diskuteras också olika typer av nya drönarzoner. Det är dock för tidigt att säga vad det arbetet kommer att resultera i.

Stockholm den 25 maj 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.