Krav på legitimation för djursjukskötare

Skriftlig fråga 2015/16:1211 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-12
Överlämnad
2016-05-13
Anmäld
2016-05-17
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

För en tid sedan skärptes kraven för djursjukskötare när legitimation infördes efter avslutad utbildning vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Även djurvårdare/djursjukskötare som har arbetat länge kan inte utöva vissa delar av sitt yrke, som exempelvis att ge sömnmedel, utan legitimation.

Det är uppenbart att effekterna av att personal inte längre har rätt att utföra vissa arbetsuppgifter kan bli negativa för många djurkliniker; inte minst blir bemanningsproblematiken extra svår på kvällar och helger. 

Efterfrågan på personal med kompetens att söva är mycket stor på arbetsmarknaden. Även om antalet utbildningsplatser har ökat är bedömningen att efterfrågan är större än tillgången. För att lösa kompetensförsörjningen krävs därför åtgärder från regeringens och Jordbruksverkets sida.

Valideringsfrågan är central. En modell för att lösa problematiken skulle kunna vara att validera kunskap och att medge att man får utföra vissa arbetsuppgifter, som exempelvis sövning, utan krav på legitimation. 

Min fråga till statsrådet är:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att påskynda en regeländring som ger validerade djursjukskötare (utan legitimation) möjlighet att fortsatt utföra vissa arbetsuppgifter, som exempelvis sövning?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1211 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/03486/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1211 av Roger Haddad (L) Krav på legitimation för djursjukskötare

Roger Haddad har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder för att påskynda en regeländring som ger validerade djursjukskötare (utan legitimation) möjlighet att fortsatt utföra vissa arbetsuppgifter, som exempelvis sövning.

Den 20 april besvarade jag en fråga från Jörgen Warborn om de bemanningsproblem som den kraftigt expanderande branschen för djurens hälso- och sjukvård har (2015/16:1091). När det gäller bakgrund till och syftet med lagstiftningen för verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård ber jag att få hänvisa till detta svar.

Det är endast den som tillhör djurhälsopersonalen, t.ex. legitimerade veterinärer och legitimerade djursjukskötare, som får vidta vissa hälso- och sjukvårdande åtgärder på djur. Annan personal får t.ex. inte utföra operativa ingrepp på eller ge injektioner till djur och inte heller utföra annan behandling som kan orsaka ett lidande som inte är obetydligt. Vidare får djur behandlas under allmän eller lokal bedövning genom injektion bara av den som tillhör djurhälsopersonalen.

Statens jordbruksverk har bemyndigats att meddela föreskrifter om undantag från begränsningarna och har redan föreskrivit om långtgående undantag i syfte låta djurvårdare med särskild utbildning utföra vissa ingrepp och injektioner.

Jordbruksverket har angett att den besvärliga bemanningssituationen särskilt på operations- och vårdavdelningar innebär att verket nu kommer att göra en bred översyn över vad som kan göras för att underlätta situationen inom ramen för verkets uppdrag och utan att det riskerar säkerheten. Jag följer frågan noga men ser inte att det i dagsläget finns något behov av några ändrade regler på lag- eller förordningsnivå.

Stockholm den 25 maj 2016

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.