Fusk på högskoleprov

Skriftlig fråga 2015/16:1201 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-12
Överlämnad
2016-05-12
Anmäld
2016-05-13
Svarsdatum
2016-05-18
Sista svarsdatum
2016-05-18
Besvarad
2016-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Nyligen rapporterade medierna om hur ett 80-tal personer med hjälp av ligor har fuskat sig till toppresultat på högskoleprovet och på så vis kunnat gå före andra studenter i antagningssystemet. Hur omoraliskt detta än må vara är problemet att fuskandet inte är en olaglig handling.

Högskoleministern har i medierna (den 3 maj 2016) som förväntat uttalat att fusket är oacceptabelt och meddelat att frågan ska ses över i enlighet med de förslag som Universitets- och högskolerådet (UHR) har presenterat. Problemet är bara att UHR slog larm om detta redan i fjor, men regeringen har uppenbarligen inte tagit frågan på allvar. Nuvarande ordning är inte rättssäker, och framför allt är det mycket orättvist då studenter otillbörligt kan fuska sig till en plats på attraktiva utbildningar.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Kan statsrådet försäkra dem som skriver högskoleprovet i höst att allt fusk då kommer att betraktas som olagligt och kommer att beivras? 

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1201 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2016/02354/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1201 av Betty Malmberg (M) Fusk på högskoleprov

Betty Malmberg har frågat mig om jag kan försäkra dem som skriver högskoleprovet i höst att allt fusk då kommer att betraktas som olagligt och kommer att beivras.

Att det går att fuska sig till höga resultat på högskoleprovet är djupt orättvist mot dem som skriver provet med ärligt uppsåt. Dessutom riskerar fusket att undergräva förtroendet för högskoleprovet som sådant. Regeringen har den 15 april fått ett antal förslag av Universitets- och högskolerådet , som är den myndighet som ansvarar för högskoleprovet, på åtgärder som kan användas för att bekämpa fusket och vi arbetar nu vidare med dessa. Målet är att stoppa pågående fusk vid provtillfällena, men också att avskräcka dem som funderar på att bryta mot reglerna. Fusk ska få konsekvenser.

Vissa förslag kräver en noggrann analys innan det går att ge ett definitivt besked om när de kan genomföras. Oavsett vilka åtgärder som regeringen bedömer vara mest ändamålsenliga och rimliga krävs regeländringar som måste beredas inom Regeringskansliet innan regeringen fattar beslut om dem. Ambitionen är att ha delvis nya regler på plats redan nästa gång högskoleprovet skrivs så att de med ärligt uppsåt som skriver provet får den chans de förtjänar.

Stockholm den 18 maj 2016

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.