Insatser mot penningtvätt

Skriftlig fråga 2014/15:73 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-13
Överlämnad
2014-11-13
Anmäld
2014-11-14
Svarsdatum
2014-11-26
Sista svarsdatum
2014-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Kapital- och skatteflykt är ett av de stora globala hindren för utveckling, jämlikhet och välfärd. Utvecklingsländerna förlorar varje år långt mer än vad man får i bistånd genom kapitalflykt. Men även i Sverige är kapitalflykten ett stort problem som innebär att vi årligen förlorar mångmiljardbelopp som skulle kunna användas för nödvändiga investeringar och välfärd.

Inom EU pågår nu en översyn av penningtvättsdirektivet AMLD. I översynen har förslag lyfts fram om offentliga register över företags och fonders verkliga förmånstagare. Ökad transparens skulle vara ett viktigt steg i arbetet mot kapitalflykt och korruption.

Den tidigare regeringen fokuserade på frivilliga och bilateral lösningar, samtidigt som man vid flera tillfällen motsatte sig internationella insatser för att bekämpa kapitalflykten. Man motsatte sig bland annat offentliga register med hänvisning till den personliga integriteten. Om vi ska komma åt kapitalflykten, i synnerhet från utvecklingsländer, krävs globala och bindande regler. Storbritannien har redan på nationell nivå infört regler om register över verklig förmånstagare och visat att integritetsfrågor kan lösas.

Det skulle vara välkommet om den nya regeringen tydliggjorde att man avser att byta kurs gällande kapitalflykt, så att Sverige framöver inte agerar bromskloss i internationella förhandlingar.

Jag vill därför fråga statsrådet Per Bolund:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sverige ska stödja förslag om offentliga register över företags verkliga förmånstagare i de pågående diskussionerna om penningtvättsdirektivet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:73 besvarad av Per Bolund (MP), statsråd

Dnr Fi2014/3997

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:73 av Hans Linde (V) Insatser mot penningtvätt

Hans Linde har frågat mig om vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige ska stödja förslag om offentliga register över företags verkliga förmånstagare i de pågående diskussionerna om penningtvättsdirektivet.

Frågan om transparens gällande information om verkliga huvudmän har varit central i förhandlingarna om Europaparlamentet och rådets förslag till reviderat direktiv 2005/60/EG om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättsdirektivet).

I förhandlingarna har Sverige bejakat möjligheter till insyn och kontroll men samtidigt ifrågasatt om centrala offentliga register är det bästa sättet att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.

De register som föreslås är mycket resurskrävande. Det finns inte några tydliga belägg för att ett register skulle vara ett effektivt vapen mot penningtvätt eller annan ekonomisk brottslighet. Det är särskilt oklart om nyttan skulle uppväga de kostnader som uppbyggnaden och underhållet av ett register skulle medföra.

Den information som registren ska innehålla är i stor utsträckning redan offentlig. Kravet på att samla denna information i centrala register innebär dock att nya integritetsfrågor uppstår. Det finns också ytterligare krav i direktivet som talar för att registren ska innehålla även annan, mer integritetskänslig, information. Det har därför varit viktigt för Sverige att tillförsäkra sig om att det finns tillräcklig flexibilitet i direktivet för att på nationell nivå kunna genomföra lösningar som både säkerställer kravet på offentlighet och behovet av att kunna skydda individer. Förutsatt att skrivningar nås som möjliggör att dessa förutsättningar kan uppfyllas kommer Sverige att stödja förslaget om ett centralt register. Detta är ett mål jag har för avsikt att driva i förhandlingarna.

Stockholm den 26 november 2014

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.