Till innehåll på sidan

Ytterligare åtgärder för ett ökat bostadsbyggande

Skriftlig fråga 2014/15:727 av Ewa Thalén Finné (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-07-06
Överlämnad
2015-07-06
Sista svarsdatum
2015-07-20
Svarsdatum
2015-08-05
Anmäld
2015-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Boverket justerade nyligen upp sin tidigare prognos över hur många nya bostäder vi behöver bygga för att få rätsida på bostadsbristen. Enligt den nya bedömningen behöver vi bygga 76 000 bostäder årligen i Sverige fram till år 2020 – totalt 461 000. På längre sikt, till år 2025, beräknas över 700 000 nya bostäder behövas, vilket är en ökning med mer än 100 000 jämfört med prognosen som gjordes i mars.

Bostadsbristen är alltså betydligt värre än befarat och läget blir alltmer akut på den svenska bostadsmarknaden. Därför måste vi ta krafttag och genomföra ytterligare åtgärder för att lyckas bygga bort bostadsbristen.

Alliansregeringen lade under sin regeringsperiod fram 112 förslag för att förenkla byggandet. Bland de viktigaste reformerna kan nämnas en enklare och effektivare planprocess, samordning av bullerreglerna, ändrade strandskyddsregler och minskad regelbörda för att bygga student- och ungdomsbostäder. Genom att fortsätta på denna väg med fler regelförenklingar, mer byggklar mark och snabbare byggprocesser kan vi öka byggandet ytterligare.

Ytterligare ett konkret förslag, som vi i Alliansen tidigare har motionerat om i riksdagen men som har röstats ned, handlar om att begränsa kravet på att upprätta en detaljplan. I stället för att i princip alltid kräva en detaljplan för ny sammanhållen bebyggelse skulle kommunerna kunna ges ett större utrymme för att bedöma i vilka fall en detaljplan behövs. I stället för ett tidsödande planarbete kan man då i vissa fall gå direkt på prövningen av ett bygglovsärende.

Regeringens passivitet, brist på idéer och avsaknad av reformagenda för bostadspolitiken blir alltmer uppenbar och alarmerande. En enda proposition med regelförenklingar eller en återgång till gammal och ineffektiv subventionspolitik kommer inte att räcka för att möta behovet av fler bostäder.

Min fråga till statsrådet Mehmet Kaplan är därför:

Kommer statsrådet att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av Boverkets uppdaterade prognos och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:727 besvarad av Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

Dnr N2015/5245/PUB

Näringsdepartementet

Bostads-, stadsutvecklings- och it-ministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:727 av Eva Thalén Finné (M) Ytterligare åtgärder för ett ökat bostadsbyggande

Eva Thalén Finné har frågat mig om jag avser vidta några ytterligare åtgärder med anledning av Boverkets uppdaterade prognos och i så fall vilka.

Sverige befinner sig i en situation med allvarlig bostadsbrist. Över hälften av landets kommuner uppger att de har bostadsbrist. Den akuta bostadsbristen drabbar framför allt länens större städer och Sveriges högskoleorter. Det är ett exceptionellt läge som kräver att staten går in och stöttar kommunerna i deras bostadsförsörjningsansvar. Efter flera decenniers bostadsbrist är det tydligt att marknaden inte ensam kan lösa bostadsbristen. Regeringens målsättning är tydlig: för att lösa bostadsbristen måste det byggas fler bostäder. Vårt mål är 250 000 bostäder fram till 2020. Då räcker det inte med enbart regelförenklingar.

Regeringen har redan presenterat en rad olika insatser i ett bostadspolitiskt paket om totalt 6,7 miljarder kronor per år. Av dessa ska 3,2 miljarder kronor gå till nybyggnation av små, klimatsmarta hyresbostäder som särskilt unga och studenter kan efterfråga. Därutöver satsas 3 miljarder kronor på stöd till kommunerna för ökat byggande, energieffektivisering av miljonprogrammet samt ett nytt och mer effektivt stöd till byggande av äldrebostäder. En halv miljard kronor satsas på stadsmiljöavtal, som medfinansierar lokala och regionala kollektivtrafikprojekt, vilket öppnar upp för nya attraktiva lägen för bostadsbyggande.

Regeringen fortsätter också arbetet med regelförenklingar. Regeringen har beslutat om en förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader, vilket den förra regeringen inte lyckades med. Regeringen kommer också att se över vilka åtgärder som behöver vidtas för att öka konkurrensen på marknaden för bostadsbyggande samt se över länsstyrelsernas roll i överklagandeprocessen för att effektivisera byggprocessen utan att riskera rättssäkerheten.

I fråga om andra förslag som jag avser att arbeta med framöver finns förslagen från den parlamentariska Bostadsplaneringskommittén, där Ewa Thalén Finné ingick, och som lämnades till mig den 15 juni. Min förhoppning är att kommitténs förslag kommer att leda till att fler intressen kan vägas av redan på den regionala nivån, vilket bör leda till att planeringen på den kommunala nivån kan hanteras snabbare.

Stockholm den 5 augusti 2015

Mehmet Kaplan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.