Europride i Riga

Skriftlig fråga 2014/15:342 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-25
Överlämnad
2015-03-26
Anmäld
2015-03-27
Svarsdatum
2015-04-08
Besvarad
2015-04-08
Sista svarsdatum
2015-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 20 juni ska Europride arrangeras i Riga i Lettland. Sedan flera år har det arrangerats Pridefestivaler i Lettland, men det är första gången som Riga ska stå värd för Europride. Det blir dessutom första gången som Europride hålls i ett land som tidigare ingått i Sovjetunionen. Med tanke på de bakslag som skett för hbtq-personers mänskliga rättigheter i bland annat Ryssland och det starka motstånd som fortfarande finns i Lettland kan värdet av årets Europride inte överskattas.

Pridefiranden i Lettland har genom åren mötts av motstånd från såväl homo- och transfoba organisationer som myndigheter. Tyvärr ser vi även i år hur det finns aktörer i Lettland som försöker stoppa Europride och därigenom inskränka mötes- och yttrandefriheten.

Organisationen Antiglobalisti har nu sökt demonstrationstillstånd för samma gator och platser som Prideparaden var tänkt att hållas på. Man har samtidigt försökt boka upp alla lokaler där Europride skulle kunna genomföras.

Riga stad har nu vänt sig till det lettiska justitiedepartementet för vägledning om hur situationen ska hanteras. Bland arrangörerna till Europride finns en växande oro över att Antiglobalisti ska tillåtas att förhindra Pridefirandet i Riga genom sina obstruktioner. Det är i detta läge viktigt att omvärlden agerar, inte minst gentemot den lettiska regeringen, för att garantera att Europride kan genomföras.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ är utrikesministern beredd att ta för att Sverige, både som enskilt land och som medlem i EU, ska agera för att Europride ska kunna genomföras som planerat i Riga?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:342 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:342 av Hans Linde (V) Europride i Riga

Hans Linde har frågat mig om vilka initiativ jag är beredd att ta för att Sverige, både som enskilt land och som medlem av EU, ska agera för att Europride ska kunna genomföras som planerat i Riga.

Först och främst vill jag slå fast att hbtq-personers rättigheter handlar om mänskliga rättigheter. Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet strider mot grundläggande principer om alla människors lika värde och rättigheter. Det är en central fråga och en prioritet för regeringen.

Sverige var drivande när riktlinjer antogs för EU:s arbete med hbtq i externa relationer. Sverige stod även värd tillsammans med Malta för en konferens i anslutning till IDAHO (International Day Against Homophobia) förra året. Vidare pågår ett arbete för att stärka hbtq-personers rättigheter i flera internationella fora, inte minst inom FN,

EU och Europarådet.

Regeringen verkar således på flera olika plan i frågor som rör hbtq-personers mänskliga rättigheter.

Europride kommer att äga rum i Riga i juni. Regeringen har genom den svenska ambassaden i Lettland uttryckt stöd för de förestående Europride-arrangemangen samt för främjandet av universella mänskliga rättigheter, inklusive för hbtq-personer. Den svenske ambassadören i Lettland har, tillsammans med flera av sina ambassadörskollegor, lyft fram problemen med den specifika organisationen Antiglobalisti. Ambassadörerna har till den lettiska regeringen framfört att man hoppas och förväntar sig att regeringen, under landets ordförandeskap i EU:s


ministerråd första halvåret 2015, tillsammans med Riga stad kan utöva ledarskap i främjandet av mänskliga rättigheter så att Europride kan genomföras på ett säkert och fredligt sätt den 20 juni.

Stockholm den 8 april 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.