Sjukskrivningar och förebyggande sjukpenning

Skriftlig fråga 2014/15:329 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-19
Överlämnad
2015-03-20
Anmäld
2015-03-24
Svarsdatum
2015-04-01
Sista svarsdatum
2015-04-01
Besvarad
2015-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Under de senaste månaderna har vi fördjupat oss inom området psykisk ohälsa i arbetslivet och särskilt bland kvinnor – ett område som är mycket aktuellt och angeläget. Det vi kan konstatera är att det finns mycket som behöver bli mycket bättre, men vi kan också konstatera att det finns många bra verktyg för att förebygga psykisk ohälsa som används i liten utsträckning.

Ett av dessa verktyg är förebyggande sjukpenning, som är tänkt att användas för att den försäkrade ska genomgå behandling eller rehabilitering som syftar till att förkorta sjukdomstid eller att helt eller delvis förebygga eller häva nedsättning av arbetsförmåga. Detta ska givetvis vara ordinerat av läkare, och det ska ingå i den plan som Försäkringskassan har godkänt.

Det intressanta är att såväl Försäkringskassan som många som arbetar med dem som har drabbats av psykisk ohälsa samt stress- och utmattningssyndrom vittnar om att detta verktyg används i liten omfattning. En förklaring kan vara att få känner till möjligheten, en annan att det är otydligt vad som kan ingå för att Försäkringskassan ska godkänna åtgärden.

Kopplat till detta har det kommit till vår kännedom att det hos Försäkringskassan inte finns någon speciell statistik framtagen för förebyggande sjukpenning, utan det ingår i sjukpenningtalet, så det går inte att mäta i vilken omfattning det faktiskt används.

Min fråga till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är:

 

Anser ministern att det finns skäl att vidare undersöka om det finns belägg för att förebyggande sjukpenning kan förebygga långtidssjukskrivning, och vad avser ministern i så fall att göra för att detta verktyg ska användas mer?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:329 besvarad av Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister

Dnr S2015/2069/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:329 av Lotta Finstorp (M) Sjukskrivningar och förebyggande sjukpenning

Lotta Finstorp har frågat mig om jag anser att det finns skäl att vidare undersöka om det finns belägg för att förebyggande sjukpenning kan förebygga långtidssjukskrivning och vad jag avser att i så fall göra för att detta verktyg ska användas mer.

En person har rätt till förebyggande sjukpenning när han eller hon genomgår en medicinsk behandling eller rehabilitering och på grund av detta inte kan förvärvsarbeta. Det ska handla om en behandling eller rehabilitering som syftar till att förebygga sjukdom, förkorta sjukdomstiden eller förkorta eller häva nedsättningen av arbetsförmågan helt eller delvis. Behandlingen eller rehabilitering ska ha ordinerats av läkare och ingå i en plan som har godkänts av Försäkringskassan.

Förebyggande insatser på arbetsplatserna och inom hälso- och sjukvården är viktiga för att minska sjukfrånvaron, inte minst den psykiska ohälsan. Den förebyggande sjukpenningen syftar till att göra det möjligt för den enskilde att delta i förebyggande medicinska insatser. Jag har inte fått några indikationer om att sådana insatser inte kommer till stånd på grund av att människor inte kan vara borta från arbetet på grund av de inte fått ersättning för inkomstbortfall.

Däremot finns det behov av fler förebyggande medicinska insatser och om dessa blir fler kan detta medföra ökad användning av förebyggande sjukpenning. Staten satsar under 2015 750 miljoner kronor på medicinsk rehabilitering inom en rehabiliteringsgaranti och dessa behandlingar ges i stor utsträckning i förebyggande syfte.

Stockholm den 1 april 2015

Annika Strandhäll

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.