Konflikten i Syrien

Skriftlig fråga 2014/15:257 av Robert Halef (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-02-24
Överlämnad
2015-02-25
Anmäld
2015-03-03
Sista svarsdatum
2015-03-04
Svarsdatum
2015-03-11
Besvarad
2015-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den rådande situationen i Syrien är en mänsklig katastrof. FN, EU och inte minst Arabförbundet och även Sverige bör agera och ta sitt ansvar med att hjälpa till att skapa fred och frihet i landet.

Syrien har under fyra år sett ett förödande inbördeskrig. Över 200 000 människor har blivit dödade, och över 3 miljoner syrier är på flykt i andra länder. Över 10 miljoner syrier är interna flyktingar i Syrien under katastrofal humanitär misär.

Vi bevittnar en mänsklig katastrof och ser tyvärr inget slut på barbariet, det brutala våldet och övergreppen i Syrien.

Jag är mycket orolig över de kristna folkgruppernas situation och framtid. Syrianer, armenier, assyrier, kaldéer och andra folkgrupper, såsom kurder, lever ständigt under hot. De är fångar i sitt eget hemland, utan demokratiska mänskliga fri- och rättigheter. De olika minoriteterna mördas och kidnappas regelbundet på grund av sin kristna tro och sin etnicitet.

Områden som regimen förlorat kontrollen över kontrolleras av olika terrororganisationer, såsom Islamiska staten (IS). IS strävar efter att åstadkomma ett kalifat, en islamistisk stat byggd på en extremistisk tolkning av islam, i Mellanöstern. De skyr inga medel för att förfölja och döda kristna eller andra folkgrupper som inte delar deras religiösa övertygelse. Dagligen får vi rapporter om att de bränner människor levande, genomför offentliga halshuggningar samt kidnappningar av och människohandel med små flickor, pojkar och kvinnor, som säljs på marknader.

Vi kan inte och får inte längre blunda för det som sker med våra medmänniskor, bröder och systrar i Syrien.

Det pratas ofta om solidaritet och medmänsklighet. Vi behöver dock omsätta det i praktisk handling och visa handlingskraft nu i kampen mot intolerans och massmord på oskyldiga människor.

I går nåddes vi av den tråkiga nyheten att IS under ett antal dagar avancerat i norra Syrien med attacker mot Qamishli, Khabour, Hasaka och området Tel Tamer, vilket är under belägring, enligt uppgifter från kurdiska källor från området.

Terrororganisationen Islamiska staten ligger i öppet krig med kurder och kristna väktare i de ovannämnda städerna.

I går kidnappades enligt uppgifter över 100 kristna kvinnor, barn och äldre. Ett tiotal kristna ungdomar som vaktade hus och hem har blivit brutalt mördade. De kidnappade är nu fångar hos Islamiska staten. Befrias de inte löper de stor risk att mördas. FN, EU och Arabförbundet bör omedelbart fördöma IS och sätta press på Qatar, som står i nära förbindelse med IS, att hjälpa till med frisläppandet av de kidnappade kristna. Det är också angeläget att FN och EU agerar så att Turkiet öppnar sin gräns mot Syrien. Det behövs korridorer för humanitära stödinsatser till de drabbade flyktingarna i norra Syrien. FN, EU och Arabförbundet bör agera mer aktivt tillsammans med de 62 länder som bekämpar IS i Syrien och Irak för att stoppa organisationen och slå ut den militärt.

 

Med anledning av det som har framförts vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt hon i Sverige och i internationella sammanhang tänker arbeta för att de kidnappade kristna ska kunna friges från IS oskadda.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:257 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:257 av Robert Halef (KD) Konflikten i Syrien

Robert Halef har frågat mig på vilket sätt jag i Sverige och i internationella sammanhang tänker arbeta för att de kidnappade kristna ska kunna friges från IS oskadda.

Jag instämmer helt i att inbördeskriget i Syrien är förödande och en mänsklig katastrof. I Syrien gör sig både Assadregimen och ISIL

varje dag skyldiga till allvarliga övergrepp. ISIL:s brutalitet drabbar urskiljningslöst civilbefolkningen i både Irak och Syrien. Inga undkommer, varken sunniter, shiiter, kurder, kristna eller andra grupper. De som gör sig skyldiga till handlingar som kan utgöra folkmord, brott mot mänskligheten eller andra allvarliga folkrättsbrott måste ställas till svars.

Jag delar Robert Halefs stora oro över de kristna folkgruppernas situation i Mellanöstern. Bortförandet av över 200 assyrier i Syrien är ännu ett exempel på ISIL:s gränslösa brutalitet. Sverige fördömer detta brott och vi känner stark oro för det inträffade. Endast 21 personer rapporteras ha släppts, resten är fortsatt kidnappade. Många assyrier har kommit till Sverige och har här funnit en fristad. ISIL:s agerande i Syrien och Irak hotar en folkgrupp med djupa historiska rötter i Mellanöstern. Utrikesdepartmentet följer frågan nära och träffar regelbundet representanter för assyrierna och andra berörda grupper i Sverige.

Robert Halef har bett mig sätta press på Qatar för att hjälpa till med frisläppandet av de kidnappade kristna. Qatar har i tidigare gisslansituationer medlat med Jabhat al-Nusra, men vi har inga uppgifter om att Qatar har samma kontakter med ISIL.

Grundorsaken till att ISIL lyckats lägga stora landområden i Syrien under sig är att Assadregimen har tillåtit detta att ske. ISIL är i Syrien en konsekvens av kriget och det är endast genom en politisk lösning på konflikten som vi kan eliminera ISIL i Syrien. Robert Halef uppmuntrar Sverige att ta sitt ansvar för att bidra till fred och frihet i Syrien. Regeringen tar detta ansvar på största allvar och agerar på en rad sätt.

Regeringen har valt att fokusera Sveriges agerande utmed två huvudlinjer: Politiskt och humanitärt.

Sverige ger politiskt stöd till FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura och för en nära dialog med honom om hur Sverige mer konkret kan bidra. Vi arbetar också genom andra initiativ som syftar till att föra olika syriska parter närmare varandra i frågor som gäller Syriens framtid.

Humanitärt har Sverige bidragit med över 1,3 miljarder kronor i humanitär hjälp. Vi har även tagit emot över 65 000 flyktingar från Syrien.

För två veckor sedan fattade regeringen beslut om att ta fram en ny biståndsstrategi för Syrienkrisen som träder i kraft 2016. Sverige

behöver en långsiktig strategi för hur vi bäst bidrar till att lindra människors lidande, stödjer demokratiska krafter i Syrien och dämpar konsekvenserna för grannländerna, som komplement till vårt humanitära bistånd.

Utöver våra politiska ansträngningar, som till stor del också genomförs inom EU, och vår omfattande humanitära hjälp, stöder Sverige den USA-ledda militärinsatsen mot ISIL i norra Irak. Sverige kommer att delta i koalitionens arbetsgrupp för stabiliseringsinsatser och planerar även att bidra med militär utbildningspersonal för att stödja de lokala styrkor som strider mot ISIL i norra Irak.

Robert Halef har understrukit att FN och EU bör agera så att Turkiet öppnar sin gräns mot Syrien för korridorer för humanitära stödinsatser till drabbade i norra Syrien. Det bristande humanitära tillträdet både över gränser och över frontlinjer inne i Syrien är ett allvarligt problem som Sverige i egenskap av stor humanitär givare betonat i olika fora. Det är därför positivt att säkerhetsrådet i december 2014 antog resolution 2191 som innebär en förlängning av det gränsöverskridande humanitära tillträde säkerhetsrådet tidigare har beslutat om. Resolutionen ger mandat för humanitärt tillträde i Syrien via fyra gränsövergångar från grannländerna, inklusive från Turkiet, utan krav på godkännande av syriska myndigheter. Turkiet fortsätter således att hålla gränsövergångar mot Syrien öppna.

Stockholm den 11 mars 2015

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.