Svenska mjölkbönders konkurrenskraft

Skriftlig fråga 2013/14:230 av Engelhardt, Christer (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-09
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:230 Svenska mjölkbönders konkurrenskraft

av Christer Engelhardt (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Enligt nya siffror från Jordbruksverket finns det en låg investeringsvilja hos svenska mjölkbönder. Antalet ansökningar för att få bidrag till stall för mjölkproduktion har minskat dramatiskt under första halvåret 2013 jämfört med samma period 2012.

Enligt Jordbruksverket rör det sig om en 65-procentig minskning som inte kan förklaras med ett mättat behov i samband med tidigare års upprustning av mjölkkoplatser.

Som en ytterligare förklaring till minskningen finns en allt större tilltagande osäkerhet om marknaden för den svenska mjölken som gör att man avvaktar med nya investeringar. Får denna minskning fortsätta utan att åtgärder vidtas kommer den långa traditionen av kvalitativ mjölkproduktion att äventyras. Jag delar helt och hållet LRF Mjölks uppfattning när de framhåller vikten av att det satsas på utveckling av den svenska landsbygden. LRF Mjölk efterlyser satsning på svenska mjölkföretag i statens budget. I Sverige kan vi göra mer för att öka de svenska mjölkböndernas konkurrenskraft genom att stimulera produktionsutveckling och effektiviseringar. Det kan handla om att stärka EU:s landsbygdsprogram, stödja effektiviseringar i sektorn och säkerställa att de satsningar som görs leder till mer konkurrenskraftiga företag inom svensk mjölkproduktion.

Jag vill fråga landsbygdsministern:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att öka svenska mjölkbönders konkurrenskraft?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:230 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 9 januari

Svar på fråga

2013/14:230 Svenska mjölkbönders konkurrenskraft

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Christer Engelhardt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka svenska mjölkbönders konkurrenskraft?

Låt mig börja med att säga att mjölkproduktionen är mycket viktig för landsbygden. Mjölkproduktionen sysselsätter direkt och indirekt ett stort antal personer. Den är viktig och kan bidra till att skapa tillväxt i landets alla delar. I såväl skogs- och mellanbygderna som i norra Sverige tillhör mjölk- och nötköttsproduktion de dominerande produktionsgrenarna i svenskt jordbruk.

Det finns flera skäl till varför investeringsviljan hos företagen varierar över tid. För närvarande påverkas investeringsviljan sannolikt av den pressade lönsamheten i mjölksektorn förra året. Ett annat skäl kan vara avvaktan på beskedet om den nya jordbrukspolitikens utformning.

Jag arbetar för att det nya gårdsstödet utformas så att det ger en grund för att utveckla konkurrenskraften för svenskt lantbruk och dess mjölkföretag. Åtgärderna inom Landsbygdsprogrammet har också stor betydelse för investeringsviljan vilket vi måste beakta i framtagandet av det nya landsbygdsprogramet. Det nya landsbygdsprogrammet och utformningen av gårdsstödet kommer att presentaras under våren. För mig är det viktigt att se till att politiken skapar förutsättningar för tillväxt, framtidstro samt investeringar på lång såväl som på kort sikt.

Under året som gått har vi sett en viss ökning i svensk mjölkproduktion vilket är positivt. Det antyder att lönsamheten är på väg uppåt. Den globala markanden för mjölk växer och förväntas fortsätta att växa. Sverige har goda förutsättningar att producera mjölk på denna växande marknad. För att vi på bästa sätt ska ta tillvara möjligheterna, har regeringen tillsatt en konkurrenskraftsutredning. Utredningens uppdrag är att analysera konkurrenskraften samt ta fram förslag till en strategi och föreslå åtgärder för en livskraftig svensk jordbruks- och trädgårdsproduktion.

Regeringen har även genomfört en rad åtgärder för att förbättra villkoren för landsbygdens företag. Några viktiga åtgärder som jag särskilt vill nämna är generellt sänkta arbetsgivaravgifter, sänkta köttkontrollavgifter, slopad handelsgödselskatt och regelförenkling.

Min förhoppning är att detta sammantaget skapar förutsättningar för en positiv utveckling i mjölksektorn.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.