Till innehåll på sidan

En fredlig lösning av konflikten och kriget i Colombia

Skriftlig fråga 2012/13:69 av Kakabaveh, Amineh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-23
Anmäld
2012-10-23
Besvarad
2012-10-24
Svar anmält
2012-10-24
Besvarad
2012-10-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 oktober

Fråga

2012/13:69 En fredlig lösning av konflikten och kriget i Colombia

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Efter decennier av krig och blodiga massakrer mellan Farcgerillan och den colombianska regeringen görs nu ett nytt försök att skapa fred i landet. Fredsförhandlingar ska inledas mellan de stridande parterna. Den part som lidit allra mesta under dessa blodiga årtionden finns dock inte företrädd vid förhandlingsbordet – det civila samhället, det vill säga organisationer som företräder ursprungsbefolkningarna i landet, fackliga organisationer, kvinnoorganisationer med flera. Ursprungsbefolkningarna har utsatts för massakrer, kvinnor har våldtagits och i inget annat land har så många fackliga ledare mördats. Colombia har dessutom varit ett land där det fortfarande är mycket farligt att arbeta som journalist. Det vore rimligt att de som drabbats av våldet fick göra sin röst hörd vid förhandlingsbordet eller i samband med förhandlingarna. Sannolikt skulle det civila samhällets organisationer bidra positivt till en fredlig lösning av den colombianska konflikten.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

På vilket sätt avser utrikesministern att verka för att företrädare för det colombianska civila samhället ska kunna medverka till en fredlig lösning av konflikten och kriget i Colombia?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:69 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 24 oktober

Svar på frågorna

2012/13:54 Fredsförhandlingar mellan den colombianska regeringen och Farc

2012/13:69 En fredlig lösning av konflikten och kriget i Colombia

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige ska understödja fredsförhandlingarna mellan den colombianska regeringen och Farcgerillan. Amineh Kakabaveh har frågat mig på vilket sätt jag avser att verka för att företrädare för det colombianska civila samhället ska kunna medverka till en fredlig lösning av konflikten och kriget i Colombia. Jag väljer att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Efter snart fem decennier av konflikt, och med flera misslyckade förhandlingsförsök bakom sig, möts den colombianska regeringen Santos och Farcgerillan i formella fredsförhandlingar. Initiativet har ingett nytt hopp om att en förhandlingslösning ska kunna gå att finna på den långvariga väpnade konflikten. Betydande utmaningar kvarstår dock alltjämt.

Förhandlingarna sköts diskret med en begränsad krets internationella partners. Norge och Kuba är processens garanter och Venezuela och Chile deltar som beledsagare. Det internationella samfundet finns tillgängligt om den colombianska regeringen efterfrågar stöd under resans gång.

Sverige har funnits med som en strategisk aktör för fred och främjare av mänskliga rättigheter sedan vi inledde vårt utvecklingssamarbete med Colombia. Vi fortsätter att verka i samma anda med breda politiska kontakter inom såväl civilsamhälle som inom det politiska etablissemanget.

Om ett fredsavtal kommer till stånd bör såväl EU som engagerade medlemsländer, däribland Sverige, ha beredskap att bistå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.