Till innehåll på sidan

Åtgärder mot organiserad illegal handel med alkohol

Skriftlig fråga 2012/13:67 av Adolfsson Elgestam, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-23
Anmäld
2012-10-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-11-06
Besvarad
2012-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 oktober

Fråga

2012/13:67 Åtgärder mot organiserad illegal handel med alkohol

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Det har nu gått sju år sedan Alkoholinförselutredningen behandlade frågan om den svenska framtiden för alkoholpolitik i förhållande till omvärldens priser och fri rörlighet av varor inom EU. En av utredningens farhågor gällde då kraftigt ökad privatinförsel av alkohol, vilket skulle generera ökad illegal vidareförsäljning. I dag kan vi notera att de framtidsscenarier som utredningen pekade ut som sannolika tyvärr har infriats. Den illegala sprithandeln är i dag så utbredd att man borde tala klarspråk och kalla den för en regelrätt svart spritmarknad. Skåne utgör inkörsport via Öresundsbron och sjötrafikens hamnar, där Helsingborg är särskilt utsatt. Nästan dagligen rapporterar medier om myndigheternas beslag av insmugglad alkohol. Hur stora mörkertalen är vet dock ingen. Enligt Polisen och Tullverket är det en mycket lönsam verksamhet som pågår i landet, och den starkaste drivkraften bakom är de stora prisskillnaderna som finns gentemot våra grannländer. Denna organiserade illegala sprithandel hotar alkoholpolitikens trovärdighet och inte minst detaljhandelsmonopolets ställning. Detta i sig hotar uppgörelsen som Sverige har med EU kring det undantag som förhandlades fram i samband med EU-inträdet. En klar majoritet av riksdagens ledamöter, också över blockgränserna, har i två år i rad ställt sig bakom förslaget att tillsätta en utredning kring alkoholsmugglingen. Regeringen bör ta denna fråga på största allvar med utgångspunkt i de resonemang som Alkoholinförselutredningen förde och i dag koncentrera blicken mot effekterna av den svarta alkoholmarknaden för den svenska alkoholpolitiken.

Avser statsrådet att tillsätta en utredning kring alkoholsmugglingen utifrån vad riksdagen beslutat om?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:67 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 6 november

Svar på fråga

2012/13:67 Åtgärder mot organiserad illegal handel med alkohol

Finansminister Anders Borg

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig om jag avser att tillsätta en utredning kring alkoholsmugglingen utifrån vad hon anger att riksdagen beslutat om.

Regeringen beslutade i december 2010 om propositionen (prop. 2010/11:47) En samlad strategi för alkohol‑, narkotika‑, dopnings‑- och tobakspolitiken (ANDT). Riksdagen antog den samlade strategin i mars 2011. Ett prioriterat mål under strategiperioden är en effektiv brottsbekämpning av illegal handel av bland annat alkohol och tobak. Av strategin följer att insatser för att bekämpa den storskaliga och/eller frekventa illegala införseln och vidareförsäljningen av alkohol och tobak även fortsättningsvis bör ges hög prioritet. Av ANDT-strategin och åtgärdsprogrammen för ANDT-politiken framgår vidare att regeringen under strategiperioden (2011–2015) avser att bygga upp en ändamålsenlig organisation för öppna jämförelser, uppföljning och utvärdering av ANDT-strategins mål för att kunna mäta effekterna av insatserna i strategin. I det planerade utvecklingsarbetet ingår även att se över konsumtions- och försäljningsdata om såväl registrerad som oregistrerad alkohol.

Stockholms universitet gör regelbundna mätningar. Inom kort kommer en särskild arbetsgrupp att lämna ett förslag till hur ett samlat system för uppföljning av ANDT-strategin kan se ut. Någon ytterligare utredning kring alkoholsmuggling är därför inte aktuell för närvarande. Jag konstaterar vidare att något beslut från riksdagen om att en sådan utredning bör tillsättas inte heller finns.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.