Till innehåll på sidan

Förutsättningarna för inhemsk etanolproduktion

Skriftlig fråga 2012/13:567 av Löfstrand, Johan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-10
Anmäld
2013-06-10
Besvarad
2013-06-19
Svar anmält
2013-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juni

Fråga

2012/13:567 Förutsättningarna för inhemsk etanolproduktion

av Johan Löfstrand (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

När regeringen offentliggjorde införandet av ett kvotpliktsförslag för biodrivmedel framfördes att syftet var att reducera utsläppen från transportsektorn med ytterligare 600 000 ton koldioxid. Detta framfördes bland annat av finansministern i en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med statsrådet Anna-Karin Hatt.

När lagrådsremissen om kvotplikt för biodrivmedel nu är offentlig visar det sig att detta klimatmål inte ens nås till hälften; effekten av kvotpliktsförslaget blir enbart 280 000 ton reduktion. En anledning till detta är att regeringen kombinerar låga kvotvolymer med att man avstår från möjligheten att ställa skarpa klimatkrav på de biodrivmedel som används. Detta har inte tidigare behövts, då kravet på odenaturerad (ren) etanol bidragit till användandet av etanol med hög klimatnytta. När detta krav nu föreslås avskaffas riskerar den genomsnittliga klimatprestandan på etanol att sjunka, vilket framförs explicit i regeringens egen promemoria.

Om kravet på ren etanol kvarstår under den övergångsperiod som efterfrågas av etanolindustrin säkras användandet av kostnadseffektiv etanol med hög klimatprestanda och gjorda svenska miljardinvesteringar. Ett bibehållet krav skapar stabila produktionsförutsättningar för befintlig industri och rätt förutsättningar för utveckling av cellulosabaserad etanol. På så vis säkras och skapas även ett stort antal arbetstillfällen, inte minst på landsbygden, som bygger på hållbar ekonomisk utveckling.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att garantera hög klimatprestanda för svensk etanolanvändning och goda förutsättningar för inhemsk etanolproduktion?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:567 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 19 juni

Svar på fråga

2012/13:567 Förutsättningarna för inhemsk etanolproduktion

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Johan Löfstrand har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att garantera hög klimatprestanda för svensk etanolanvändning och goda förutsättningar för inhemsk etanolproduktion.

Frågan ställs mot bakgrund av att det så kallade särskilda tullvillkoret, som inneburit att utomeuropeisk etanol som importerats för låginblandning inte varit konkurrenskraftig, föreslås tas bort i samband med det av regeringen aviserade kvotpliktssystemet för biodrivmedel.

Samtidigt innebär förslaget att efterfrågan på etanol, inklusive svenskproducerad etanol, kommer att öka då kvoten för bensin höjs till minst 7 volymprocent i maj 2015. En sådan ökning från dagens inblandning av etanol i bensin på 4,8 volymprocent bedöms långsiktigt stärka förutsättningarna för produktion av sådana biodrivmedel som kan blandas in eller ingå i bensin, däribland etanol.

Regeringen arbetar strategiskt för en ökad andel förnybar energi i transportsektorn samt för strikta och ändamålsenliga hållbarhetskriterier för förnybara drivmedel. Dessa båda frågor hänger tydligt ihop. Samtidigt som vi genomför omställningen av transportsektorn och bryter beroendet av fossila drivmedel ska vi säkerställa att de biodrivmedel vi övergår till är hållbara.

I det sammanhanget vill jag understryka att det särskilda tullvillkoret infördes för att motverka överkompensation av biodrivmedel, eftersom sådan överkompensation inte är tillåten enligt EU-regelverket. Tullvillkoret är alltså inte – och bör inte användas som – ett klimatpolitiskt verktyg. Tullvillkoret har ingen koppling till ett bränsles klimatprestanda och straffar såväl den ur hållbarhetssynpunkt bästa, som den sämsta etanolen som importeras. Biodrivmedels hållbarhet säkerställs i stället genom de hållbarhetskriterier som vi genom EU gemensamt angett för biodrivmedel. Dessa hållbarhetskriterier innehåller redan i dagsläget successivt skärpta krav på biodrivmedels klimatprestanda. I dagsläget diskuterar vi i ministerrådet att tidigarelägga dessa skärpningar, vilket är något som välkomnas av regeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.