Till innehåll på sidan

Biståndets fördelning mellan ramorganisationer och andra aktörer

Skriftlig fråga 2012/13:553 av Pertoft, Mats (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2013-05-31
Inlämnad
2013-05-31
Svar anmält
2013-06-05
Besvarad
2013-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga

2012/13:553 Biståndets fördelning mellan ramorganisationer och andra aktörer

av Mats Pertoft (MP)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Statskontoret har på uppdrag av regeringen gjort en översyn av ramavtalssystemet för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället. Systemet omfattar i dag 15 ramorganisationer som Rädda Barnen, Diakonia och Forum Syd. Organisationerna sluter avtal med Sida, och stödet syftar till att utveckla det civila samhället i utvecklingsländerna. För detta avsätter regeringen årligen 1,5 miljarder kronor.

Av Statskontorets fyra övergripande rekommendationer är tre organisatoriska, med inriktningen att styrningen är för kortsiktig och detaljinriktad. I den fjärde rekommendationen konstateras: Ramavtalssystemet uppmuntrar inte innovativa lösningar eller nya aktörer tillräckligt.

Statskontoret anger att det finns anledning att förmoda att landskapet för aktiviteter och aktörer inom det civila samhället i framtiden kommer att förändras. Detta bl.a. som en följd av teknikutvecklingen. Det finns därför anledning för regeringen att uppdra åt Sida att öppna en kanal för nya aktörer och nya innovativa metoder. Statskontoret föreslår en vidareförmedling till organisationer som inte naturligt är kopplade till en större ramorganisation och ett nytt fönster för innovativa ansatser, organisationer och aktörer, vilket i praktiken innebär en betydande omfördelning från de mest etablerade ramorganisationerna till en ny mångfald av mottagare.

Min fråga till biståndsministern är:

Är statsrådet beredd att vidta åtgärder i syfte att förverkliga Statskontorets rekommendation gällande ökad öppenhet inom biståndet för nya aktörer?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:553 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 5 juni

Svar på fråga

2012/13:553 Biståndets fördelning mellan ramorganisationer och andra aktörer

Statsrådet Gunilla Carlsson

Mats Pertoft har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder i syfte att förverkliga Statskontorets rekommendation gällande ökad öppenhet inom biståndet för nya aktörer i enlighet med Statskontorets rapport.

Jag vill framhålla att regeringen anser att civilsamhällesorganisationer är en central genomförare av svenskt bistånd för fattigdomsminskning och har en särskild betydelse för att bidra till demokratisk utveckling och ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Aktörer i det civila samhället spelar en stor roll för att människor som lever i fattigdom ska få ökad kunskap om sina rättigheter samt kapacitet att agera och organisera sig för att utkräva sina rättigheter.

Det är regeringens utgångspunkt att det svenska biståndet ska vara innovativt och transparent och därigenom bidra till resultat. Detta gäller även stödet till och samverkan med civilsamhällesorganisationer. Regeringen har också i Strategin för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället 2011–2014 angett att Sida i större utsträckning bör uppmärksamma nya organisationer. Ett av skälen till att regeringen gav Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av ramavtalssystemet var att bedöma huruvida systemet möjliggör inträde av nya aktörer inom anslagsposten stöd genom svenska organisationer i det civila samhället.

Statskontorets rapport – en översyn av ramavtalssystemet (2013:02) utgör en god utgångspunkt för en fortsatt diskussion, bland annat om ökad tillgänglighet samt öppenhet för nya och innovativa aktörer att ansöka om medel för att genomföra biståndsinsatser. Det pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet angående hur Statskontorets rapport bäst kan tas omhand. Frågan är därför mycket relevant.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.