Rösträtten i Pakistan

Skriftlig fråga 2012/13:490 av Heydari, Shadiye (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-03
Anmäld
2013-05-13
Besvarad
2013-05-13
Svar anmält
2013-05-14
Besvarad
2013-05-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 maj

Fråga

2012/13:490 Rösträtten i Pakistan

av Shadiye Heydari (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Inför Pakistans stundande val är det aktuellt att åter kräva muslimska och andra religiösa minoriteters rättigheter. Än i dag är de ställda utanför rätten att rösta och kandidera. Det är i dag ett krav att uppge sin trostillhörighet för att få sin rösträtt. Vid ifyllandet av denna blankett måste man bekräfta att man inte tillhör qadyyani eller lahori eller kallar sig ahmadiya. Det innebär att en stor del av Pakistans befolkning måste avsäga sin rösträtt för att inte tvingas ljuga om sin tro.

Allmän och lika rösträtt är en av demokratins grundpelare. I Pakistan är denna rätt begränsad för vissa grupper, bland annat den muslimska minoriteten ahmadiya. Ahmadiyamuslimska samfundet är en internationell religiös organisation med församlingar i över 200 länder.

Svårigheterna för medlemmar av ahmadiyasamfundet att få rösta i tidigare val har påtalats av bland annat Asian Human Rights Commission.

Sverige har länge varit ledande i striden för demokrati och religionsfrihet; låt oss då också stödja befolkningen i Pakistan. De fundamentalistiska krafter som fortfarande avkräver denna trosbekännelse måste stoppas. Alla måste ha rösträtt i en demokrati.

Vilka åtgärder tänker utrikesministern och regeringen vidta för att stödja minoritetsgrupper, bland annat ahmadiyamuslimerna, i Pakistan gällande deras rätt att rösta i fria val?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:490 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 maj

Svar på fråga

2012/13:490 Rösträtten i Pakistan

Utrikesminister Carl Bildt

Shadiye Heydari har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stödja minoritetsgrupper, bland annat ahmadiyamuslimernas situation i Pakistan gällande deras rätt att rösta i fria val.

Att främja och stärka respekten för de mänskliga rättigheterna, och att främja demokratisk utveckling, är en prioriterad fråga i svensk utrikespolitik. Allmän och lika rösträtt är i detta sammanhang centralt.

EU tar regelbundet upp frågan om rättigheter för personer som tillhör minoriteter både vid de politiska högnivådialoger som hålls med Pakistan och lokalt genom EU-delegationen. De rådsslutsatser om Pakistan som antogs vid utrikesministerrådsmötet den 11 mars understryker den vikt EU fäster vid stärkandet av demokratin i Pakistan, och betydelsen av att skydda bland annat minoriteter. Sverige var pådrivande för att detta skulle lyftas fram. EU har haft en valobservatörsmission på plats inför och under det aktuella valet, och inför valet förde EU-ambassaderna i Islamabad en dialog med de olika politiska partierna. En gemensam femårig engagemangsplan, som bland annat omfattar dialog och samarbete inom mänskliga rättigheter och stöd till demokratiutveckling, antogs av EU och Pakistan sommaren 2012.

Dessa frågor påtalas självklart även i bilaterala samtal. Jag besökte själv Islamabad i mars 2012, och lyfte då fram vikten av att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna. Vikten av fria och rättvisa val påtalades särskilt. Dåvarande ambassadören för mänskliga rättigheter, Hans Dahlgren, besökte Pakistan kort därefter och träffade då bland annat ahmadiyarörelsens ledare Tahir Ahmed Malik.

Regeringen delar Shadiye Heydaris oro och kommer att fortsätta att agera både bilateralt och genom EU och FN för att stödja rättigheter för personer som tillhör minoritetsgrupper och för en fortsatt demokratisk utveckling i Pakistan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.