Fristående myndighet för polisutredningar

Skriftlig fråga 2012/13:373 av Olsson, Lena (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-08
Anmäld
2013-03-12
Besvarad
2013-03-19
Svar anmält
2013-03-19
Besvarad
2013-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga

2012/13:373 Fristående myndighet för polisutredningar

av Lena Olsson (V)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Vänsterpartiet har länge krävt att en fristående myndighet för att utreda brottsanklagelser mot poliser eller åklagare ska inrättas.

Det finns i dag flera fall där allmänhetens förtroende för polisen och dess internutredning kan ifrågasättas. Ett fall gäller en åklagare på enheten för polisutredningar som anklagas för sexköp. Det senaste som uppmärksammats gäller en polis vars tidigare sambo anmält honom för bland annat misshandel och våldtäkt.

Blotta misstanken om att kåranda påverkar polisens utredningar av kolleger inom rättsväsendet räcker för att motivera en nyordning.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga justitieminister Beatrice Ask:

Avser justitieministern att inrätta en fristående myndighet för att utreda brottsanklagelser mot poliser eller åklagare?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:373 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 mars

Svar på fråga

2012/13:373 Fristående myndighet för polisutredningar

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat mig om jag avser att inrätta en fristående myndighet för att utreda brottsanklagelser mot poliser eller åklagare.

Frågan om en fristående myndighet för sådana särskilda utredningar har nyligen övervägts av Polisorganisationskommittén. Kommittén har gjort bedömningen att en sådan myndighet inte bör inrättas utan föreslår i sitt betänkande En sammanhållen svensk polis (SOU 2013:13) att verksamheten med särskilda utredningar ska ingå i den nya polismyndigheten som en egen avdelning. Kommittén, som är parlamentariskt sammansatt och där även Vänsterpartiet ingår, är enig i sitt förslag.

En viktig utgångspunkt när det gäller polisens särskilda utredningar är att kvaliteten i verksamheten säkerställs samtidigt som både allmänheten och polisanställda som är föremål för utredning ska kunna känna förtroende för verksamheten. Hög kvalitet förutsätter tillgång till bred kompetens och erfarenhet av brottsutredningar för att kunna genomföra svåra brottsutredningar av vitt skilda slag. Mot denna bakgrund gör Polisorganisationskommittén bedömningen att detta bäst garanteras genom att verksamheten finns kvar inom polisen. Enligt kommitténs uppfattning är det möjligt att genom olika åtgärder säkerställa en fortsatt obunden ställning för denna verksamhet, som uppväger det faktum att verksamheten kommer att bedrivas inom samma myndighet som övrig polisverksamhet. Några sådana åtgärder är enligt kommittén att dess chef utses direkt av regeringen, att verksamheten får en egen anslagspost och att polismyndighetens insynsråd och regionpolisråden får i uppgift att särskilt följa verksamheten.

Regeringen beslutade den 20 december 2012 att ge en särskild utredare i uppdrag att genomföra en ombildning av polisen till en sammanhållen myndighet. I kommittédirektiven till utredaren har regeringen bland annat tagit ställning till att verksamheten med särskilda utredningar, såsom Polisorganisationskommittén har föreslagit, ska ingå i den nya polismyndigheten. Regeringen har vidare i direktiven angett att verksamhetens chef ska utses av regeringen, att verksamheten får en egen anslagspost samt att polismyndighetens insynsråd och regionpolisråden får i uppgift att särskilt följa verksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.