Stockholmsbaserat sändebud

Skriftlig fråga 2012/13:361 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-07
Anmäld
2013-03-07
Besvarad
2013-03-13
Svar anmält
2013-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga

2012/13:361 Stockholmsbaserat sändebud

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Regeringen har utsett ett Stockholmsbaserat sändebud för den syriska oppositionen, ett initiativ jag välkomnat. Men många frågetecken uppenbarar sig. Hur definierar regeringen den opposition man samverkar med, och vilka direktiv är formulerade? Vilken är målsättningen för detta arbete? Jag utgår från att sändebudet samverkar med opposition såväl inne i som utanför Syrien. En miljon flyktingar är registrerade i grannländerna. Men det finns även icke registrerade flyktingar som inte är gränsgrannar. Människor fortsätter att fly inom Syrien självt men också ut ur landet. Vi nås av rapporter om svåra umbäranden och öden för män, kvinnor och barn, framför allt inne i Syrien. Detta kan och måste få ökad uppmärksamhet och måste följas av åtgärder. Jag menar att regeringen bör förmedla till riksdagen hur sändebudets arbete, och därmed stödet till den demokratiska oppositionen, utvecklas. Vilka slutsatser dras så här långt utifrån arbetet? Behöver sändebudet förstärkning, eller kan arbetet ske inom nuvarande ramar? Utvecklingen är dramatisk på marken, och samtidigt sker ansträngningar att geografiskt, om än begränsat, bygga upp lokala samhällen i Syrien och organisera sig i flyktingläger.         

Min fråga är:

Har utrikesministerns och regeringens direktiv för det Stockholmsbaserade sändebudet för syrisk opposition förändrats utifrån den dramatiska utvecklingen? 

Svar på skriftlig fråga 2012/13:361 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 mars

Svar på fråga

2012/13:361 Stockholmsbaserat sändebud

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har ställt en rad frågor till mig som rör Syrien, bland annat hur regeringen definierar den syriska oppositionen, målsättningar för dess verksamhet och om det svenska sändebudet till den demokratiska syriska oppositionen.

Inledningsvis vill jag understryka att jag delar frågeställarens oro för den ytterst allvarliga humanitära situationen i Syrien. Jag kan bara hålla med om att den förtjänar all uppmärksamhet och vi följer utvecklingen noga. Sverige är en av de största humanitära givarna och överväger kontinuerligt möjligheterna att ge mer stöd.

EU och Sverige stöder den syriska nationella koalitionen som legitima representanter för det syriska folket. En övergripande målsättning för svenskt vidkommande har varit att stimulera den demokratiska politiska oppositionen till att samverka och till att bilda en gemensam oppositionsplattform med en så bred förankring bland olika etniska grupper i det syriska samhället som möjligt. Ett annat viktigt mål har varit att stödja oppositionens utarbetande av en vision för ett framtida demokratiskt Syrien med respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

Det svenska sändebudets uppdrag inrättades februari 2012 för att bland annat bygga och underhålla ett kontaktnät samt föra dialog med representanter för och organisationer i den syriska demokratiska oppositionen. Sändebudets arbete genomförs utanför Syrien då vår ambassad och ambassadör till Syrien ansvarar för verksamheten inne i landet. En kontinuerlig dialog förs mellan sändebudet och ambassadören för att säkerställa samordning.

Den svenska dialogen med den demokratiska syriska oppositionen är bred och framåtriktad med betoning på den etniska mångfald som präglar det syriska samhället. Andra viktiga frågor har varit att igångsätta reflexion och arbete kring ”dagen efter”-scenarier, konstitutionella frågor, minoriteters och kvinnors rättigheter, kring institutionsbyggande och inte minst till hur i dag existerande institutioner (civila, polisiära och militära) kan inkorporeras i de nya strukturer som kommer att växa fram.

Dessa syften har bland annat uppnåtts genom kontaktskapande, men även genom konkreta projekt för att stödja en sådan utveckling. SNC-mötet i Sverige, den 29 augusti till 2 september 2012, är ett exempel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.