Regler för miljözon

Skriftlig fråga 2012/13:335 av Nilsson, Kristina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-21
Anmäld
2013-02-21
Besvarad
2013-02-27
Svar anmält
2013-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2012/13:335 Regler för miljözon

av Kristina Nilsson (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Transportstyrelsen har gjort en framställan till Näringsdepartementet om att reglerna för miljözon, som finns i trafikförordningen, ska ändras. Transportstyrelsen vill stoppa riktigt gamla fordon från att köra i miljözon.

Transportstyrelsen föreslår att bara Euro 4-fordon, som är åtta år eller yngre, ska få köra i miljözon. Euro 2- och Euro 3-fordon, som är äldre än åtta år och som drivs med syntetiska eller biosyntetiska drivmedel, ska inte längre få köras i miljözon, trots att dessa fordon har utsläpp av sot, kväveoxider och giftiga kolväten som är lika låga som eller lägre än Euro 4-fordonens.

Detta förslag drabbar produktionen av rena, syntetiska drivmedel. Det leder dessutom till höga kostnader för små åkerier och entreprenader i miljözonsområden, som tvingas köpa nya fordon eller bygga om fordon i stället för att köra dem på renare drivmedel.

Avser statsrådet att verka för att Euro 2- och Euro 3-fordon, som drivs med syntetiska och biosyntetiska drivmedel, ska få köras i miljözon även i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:335 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 27 februari

Svar på fråga

2012/13:335 Regler för miljözon

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Kristina Nilsson har frågat energiministern om hon avser verka för att Euro 2- och Euro 3-fordon, som drivs med syntetiska och biosyntetiska drivmedel, får köras i miljözon även i framtiden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Syftet med en miljözon för tunga fordon är att minska utsläppen av luftföroreningar lokalt och på så sätt bidra till att miljökvalitetsnormerna för luftkvalitet kan klaras. Miljözonerna är särskilt viktiga när det gäller att minska utsläppen av kväveoxider och partiklar.

Bestämmelser om miljözoner finns i trafikförordningen (1998:1276). Med nuvarande formuleringar i trafikförordningen finns ett utrymme för olika tolkningar av vilka tunga fordon som omfattas av bestämmelserna om miljözon. Vissa tolkar bestämmelserna som att det räcker att byta till ett annat bränsle än konventionell diesel för att inte omfattas av bestämmelserna. Detta har fått till följd att äldre fordon med sämre utsläppsegenskaper kommit att trafikera miljözonerna vilket gör det svårare att uppfylla miljökvalitetsnormerna. Polisen har också svårigheter att kontrollera efterlevnaden.

Mot denna bakgrund har Transportstyrelsen gjort en framställan till regeringen med förslag till förtydliganden av bestämmelserna om miljözon i trafikförordningen. Förslaget har varit ute på remiss. De flesta remissinstanserna var i huvudsak positiva.

När det gäller frågan om utsläpp vid användning av syntetisk diesel har Transportstyrelsen genomfört ett jämförande test av miljöklass 1 diesel och syntetisk diesel på ett tungt fordon godkänt mot utsläppskravnivå Euro 3. Transportstyrelsens tester visar endast på marginella skillnader i utsläpp av reglerade ämnen mellan de bägge bränslena. För fordon är ämnena kolmonoxid (CO), kolväten (HC), kväveoxider (NOx) och partiklar reglerade. Andra tester, genomförda på arbetsmaskiner, bekräftar denna bild. Slutsatsen är därför att miljözonsbestämmelserna även fortsättningsvis bör vara baserade på fordonens egenskaper. Jag gör ingen annan bedömning än vår expertmyndighet Transportstyrelsen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.