Den svenska ambassaden i Syrien

Skriftlig fråga 2012/13:316 av Härstedt, Kent (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-18
Anmäld
2013-02-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-03-06
Besvarad
2013-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 februari

Fråga

2012/13:316 Den svenska ambassaden i Syrien

av Kent Härstedt (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I Syrien sker just nu en av de allvarligaste flyktingkatastroferna i världen.

Samtidigt har den svenska ambassaden i Damaskus evakuerats till Beirut i Libanon.

Den svenska regeringen har i samband med flytten låtit minska antalet medarbetare, speciellt de med ansvar för humanitära frågor.

När avser utrikesministern att ta initiativ för att återställa personalstyrkan för den evakuerade ambassaden i Damaskus?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:316 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 mars

Svar på fråga

2012/13:316 Den svenska ambassaden i Syrien

Utrikesminister Carl Bildt

Kent Härstedt har frågat mig när initiativ ska tas för att återställa personalstyrkan för ambassaden i Damaskus. Han utgår då från påståendet att personalstyrkan halverats i samband med den stegvisa flytten till Beirut.

Ambassaden var tidigare bemannad med sex utsända och 13 lokalt anställda. Av de utsända arbetade, förutom ambassadören, två med politisk rapportering, två med administrativa och konsulära frågor och en med migrationsärenden. Av de lokalanställda arbetade åtta med migrationsärenden och övriga inom administrativa stödfunktioner.

Förflyttningen till Beirut har skett i olika steg under 2012. Under våren 2012 tvingade säkerhetsläget ambassaden att omlokalisera migrationsverksamheten. Eftersom sökande i första hand hänvisas till Amman och Ankara flyttades migrationshandläggaren till ambassaden i Amman som också förstärktes med lokalanställd personal.

Den nuvarande ordningen med ett temporärt sektionskansli för politisk rapportering i Beirut under ambassaden i Damaskus, etablerades formellt från och med december 2012.

Antalet utsända har behållits oförändrat i de delar som berör den politiska handläggningen och består nu av fem utsända. Av de lokalanställda vid ambassaden i Damaskus har flertalet friställts på grund av arbetsbrist utom ett fåtal med administrativa stödfunktioner.

Konsulära frågor i Beirut hanteras av honorärkonsulatet, som fått utökade resurser, och med stöd av de utsända vid sektionskansliet.

Ett Stockholmsbaserat särskilt sändebud med uppgift att ha kontakt med den syriska oppositionen i exil har inrättats.

UD:s geografiska enhet för Mellanöstern och Nordafrika har temporärt förstärkts för att klara enhetens höga arbetsbelastning bland annat orsakad av Syrienkrisen.

Avsikten med att ha personal på plats i Beirut är att hålla en hög beredskap för tillfälliga besök eller återgång till mer permanent närvaro i Syrien så snart säkerhetsläget tillåter. Successivt under 2012 har förutsättningarna för närvaron i Damaskus begränsats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.